Ziare.com

INS a revizuit in crestere estimarile PIB pe T3, dupa demiterea sefului institutiei (Video)

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 10:18

   

INS a revizuit in crestere estimarile PIB pe T3, dupa demiterea sefului institutiei (Video)
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare produsul intern brut, date ajustate sezonier, pentru trimestrul al treilea pe 2012, dupa ce premierul Victor Ponta l-a demis pe seful institutiei, Vergil Voineagu.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), PIB-ul a fost de 153,008 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 0,4%, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012, si cu 0,6%, fata de aceeasi perioada din 2011.

Aceste date reprezinta o ajustare cu 759 milioane lei in plus fata de estimarea anterioara.

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca va schimba conducerea Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011.

Ponta l-a demis pe seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu

Potrivit prim-ministrului, INS a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, astfel ca cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 vor fi reduse cu aproape un miliard de lei, pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

INS a precizat insa ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.

Premierul i-a demis atat pe seful institutiei, Vergil Voineagu, cat si pe vicepresedintele Florin Ciurariu.

Florin Ciurariu, eliberat din functia de vicepresedinte al INS

Totodata, in serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru T3 2012 a fost de 169,682 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 0,5% fata de trimestrul III 2011, fata de 168,540 miliarde lei la estimarea anterioara (in scadere cu 0,6% fata de T3 2011).

Potrivit INS, in ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+12,1%), urmata de tranzactii imobiliare (+10,5%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+7,9%).

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+4,1%) si in activitatile de informatii si comunicatii (+2,2%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-1,0%), constructii (-1,0%), industrie (-0,5%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9,6%.

Utilizarea PIB

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul III 2012 cererea interna a crescut cu 0,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 11,7%, in crestere cu 1,8 puncte procentuale fata de varianta provizorie (1) a produsului intern brut datorata majorarii nivelului investitiilor din sectorul public.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (-1,3%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a majorat cu 2,0% fiind semnificativ influentata de cresterea volumului de prestatii sociale (49,6%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-5,2%), comparativ cu cel al importurilor (-2,3%).

PIB revizuit in urcare cu 1,142 miliarde lei pentru primele noua luni din 2012

PIB-ul estimat pentru primele noua luni din 2012 a fost de 417,410 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de perioada similara din 2011. Anterior, INS estima un PIB de 416,268, in urcare tot cu 0,2% fata de primele noua luni din 2011.

Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+7,9%), tranzactii imobiliare (+4,7%), informatii si comunicatii (+2,0%), activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,4%), comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,5%) si constructii (+0,7%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-20,4%), care a contribuit la formarea produsului intern brut cu 5,9% si in administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-2,5%), cu o contributie de 8,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,2%, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, pe seama cresterii cu 0,3% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 13,0 puncte procentuale.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3597 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La indicatiile conducatorului suprem, realitatea arata acum mai bine

Norocul nostru ca avem un conducator care are grija sa ne arate ca realitatea este diferita de cea pe care o simtim pe propria piele si pe care datele statistice reale o reflecta.

 

* * *

- QED !

 

FMI și UE nu pot fi păcălite de niște borfași de 2 kopeici!

Păcat de nenorocita de țară!

abia acum se vede

jaful facut de PDL in 2010

Bine ca nu suntem in recesiune...

...

 
 

Excelent

Bine ca l-a demis bai fratilor pe nenea ala, acum in sfarsit o sa iesim din criza si o sa avem crestere economica substantiala, zic eu de minim 5 la suta ca doar nu-l doare mana sa scrie, si o sa-l preamarim pe Ponta cum faceam si cu Ceausescu care la fel ne raporta cresteri de PIB iar marfa pe rafturi scadea direct proportional, cu cat ni se zicea ca o ducem mai bine cu atat ni se taia curentul mai des, ratia de paine si benzina de pe cartela ni se reducea. Pe cand reintroduceti cartela nea Ponta ca mi s-a facut dor de ea si de vremurile bune de atunci. Si mai opriti-ne si curentul seara ca ce frumoase vremuri erau cand stateam seara toata familia la o lampa pe gaz.

 

De ce l-o fi demis, diferenta intre estimarea veche si cea nou

este total nesemnificativa. Citez din articol

"PIB-ul estimat pentru primele noua luni din 2012 a fost de 417,410 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de perioada similara din 2011. Anterior, INS estima un PIB de 416,268, in urcare tot cu 0,2% fata de primele noua luni din 2011"

La indicatiile conducatorului suprem,

PIB ul pe 2011 a fost marit pt a nu fi asa de evidenta catastrofala guvernare Boc.

 

@Neutron mai foloseste si neuronul ce ti-a ramas

@Neutroane, guvernul Boc pe 6 februarie si-a depus mandatul, iar MRU pe data de 27 aprilie. Asa ca anul 2011 a fost practic anul guvernarii Ponta. Rezultatele sunt exclusiv datorate acestuia. Daca masurile luate de Boc erau continuate, revenirea si investitiile preconizate duceau la cu totul alte rezultate. Dar Neutroane, este greu sa mai si judeci un pic.

@neutron!

Tot unul fara neuroni in cap sau cu nostalgii comuniste se poate bucura ca in parlament sunt 5 PDL-isti. Obsesia lui Ponta. Stai ca si-o rezolva ei pana la urmatoarele alegeri, sa nu-i mai faca nimeni concurenta.
Si, in alta ordine de idei, legea lui Tariceanu te-a procopsit cu 100 de parlamentari. Zii merci ca n-au fost 300 in plus, cat e maxim posibil.
Astia sunteti!
O lege cu cap nu e in stare adunatura USL sa dea!

"Catastrofala guvernare Boc" a fost apreciata de lumea economica ...

...internationala. Cifrele puse pe masa de el au fost verificate si de "auditori" internationali, precum FMI, BM, CE. Stai sa vedem ce face pisicul tau cu FMI-ul, ca pe aia nu-i poti duce cu presu', cum ii duci pe romanii fara neuroni in cap, numai cu "Antene" pe post de creier...

Si poporul roman a apreciat guvernarea Boc

Daca nu schimbau legea electorala intrau in parlament mai putin de 5 pedelisti. A fost singurul caz in care oameni lui Boc au facut previziuni corecte si asta ne costa peste 100 de parlamentari in plus.

numai dobitocii

le stiu pe toate!deci,dupa cum vedem usl nu duce lipsa nici la acest capitol!rad si curcile,nemernicilor ,de apucaturile astea tembele de "one man show"!

 

Pai ce sa faca? Daca vrea Ponta cifre mai mari, vor fi cifre mai mar

exact ca la alegeri. Daca vrea Ponta cifre mai mici, ca asa vor muschii lui, o sa fie cifre mai mici... tot aia este! Cind "Ponta vrea" ar trebui sa va suflati si in iaurt, nu cumva sa-si arda pisicu' mustatile!

 

INS si PIB-ul Romaniei

PIB se calculeaza exact la 21 de luni deci pentru 2011 se va publica rezultatul final in oct.2013.
Schimbare conducerii INS trebuia facuta si s-a gasit si motivul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor