INS: Economia Romaniei a scazut in trimestrul 2 cu 12,3%, fata de trimestrul 1, la 238,5 miliarde lei

Marti, 08 Septembrie 2020, ora 10:17
2150 citiri
INS: Economia Romaniei a scazut in trimestrul 2 cu 12,3%, fata de trimestrul 1, la 238,5 miliarde lei

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul 2 al acestui an cu 12,3% - date ajustate sezonier - fata de trimestrul 1, la 238,5 miliarde lei, si cu 10,5% fata de trimestrul II 2019, potrivit datelor provizorii (1) publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

"Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2020 a fost de 238,5 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 12,3% fata de trimestrul I 2020 si cu 10,5% fata de trimestrul II 2019", arata datele INS.

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2020 a fost de 510,49 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 3,9% fata de semestrul I 2019.

Produsul Intern Brut - serie bruta - estimat pentru trimestrul II 2020 a fost de 224,253 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 10,5% fata de trimestrul II 2019.

Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul II 2020 fata de varianta "semnal" publicata in comunicatul de presa din 14 august 2020 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile, precizeaza INS.

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2020 a fost de 440,219 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 4,6% fata de semestrul I 2019.

"Fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat, in trimestrul II 2020, o scadere cu 10,5% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2020, Produsul Intern Brut a scazut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria bruta si cu 3,9% pe seria ajustata sezonier. Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul II 2020, fata de varianta 'semnal' publicata in comunicatul de presa nr.214 din 14 august 2020", arata datele INS.

Estimarile "semnal" precum si cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgentasi a starii de alerta, arata datele INS.

"Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei", arata INS.

La scaderea PIB, in semestrul I 2020 fata de semestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii negative mai importante avand urmatoarele ramuri: Industria (-3%), cu o pondere de 19,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a redus cu 14,1%;-Activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (-1,1%), cu o pondere de 2,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 29,1%; -Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,9%), cu o pondere de 20,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 4,8%.

Contributii pozitive au inregistrat urmatoarele ramuri: -Constructiile (+0,5%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 15,5%; -Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 12,1%; -Administratia publica si aparare; asigurarile sociale din sistemul public; invatamantul; sanatatea si asistenta sociala (+0,2%), cu o pondere de 16,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 1,5%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 8,6% la formarea PIB, au contribuit cu -0,9% la scaderea PIB, volumullor reducandu-se cu 9%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, scaderea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a redus cu 5,3%, contribuind cu -3,5% la scaderea PIB. Contributii pozitive au inregistrat urmatoarele componente: -formarea bruta de capital fix, care a contribuit cu +1,2% la rata de modificare a PIB, ca urmare a cresterii volumului sau cu 5,8%; -consumul final colectiv efectiv al administratiilor publice, care a contribuit cu +0,9% la rata de modificare a PIB, ca urmare a cresterii volumului sau cu 8,7%.

O contributie negativa la scaderea PIB a avut-o exportul net (-2,3%), consecinta a reducerii cu 15,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o scadere mai mica a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,4%.

Citeste si:
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform...
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...