Ziare.com

INS: Economia Romaniei a scazut in trimestrul 2 cu 12,3%, fata de trimestrul 1, la 238,5 miliarde lei

Marti, 08 Septembrie 2020, ora 10:17

   

INS: Economia Romaniei a scazut in trimestrul 2 cu 12,3%, fata de trimestrul 1, la 238,5 miliarde lei
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul 2 al acestui an cu 12,3% - date ajustate sezonier - fata de trimestrul 1, la 238,5 miliarde lei, si cu 10,5% fata de trimestrul II 2019, potrivit datelor provizorii (1) publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

"Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2020 a fost de 238,5 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 12,3% fata de trimestrul I 2020 si cu 10,5% fata de trimestrul II 2019", arata datele INS.

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2020 a fost de 510,49 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 3,9% fata de semestrul I 2019.

Produsul Intern Brut - serie bruta - estimat pentru trimestrul II 2020 a fost de 224,253 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 10,5% fata de trimestrul II 2019.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul II 2020 fata de varianta "semnal" publicata in comunicatul de presa din 14 august 2020 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile, precizeaza INS.

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2020 a fost de 440,219 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 4,6% fata de semestrul I 2019.

"Fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat, in trimestrul II 2020, o scadere cu 10,5% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2020, Produsul Intern Brut a scazut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria bruta si cu 3,9% pe seria ajustata sezonier. Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul II 2020, fata de varianta 'semnal' publicata in comunicatul de presa nr.214 din 14 august 2020", arata datele INS.

Estimarile "semnal" precum si cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgentasi a starii de alerta, arata datele INS.

"Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei", arata INS.

La scaderea PIB, in semestrul I 2020 fata de semestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii negative mai importante avand urmatoarele ramuri: Industria (-3%), cu o pondere de 19,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a redus cu 14,1%;-Activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (-1,1%), cu o pondere de 2,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 29,1%; -Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,9%), cu o pondere de 20,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 4,8%.

Contributii pozitive au inregistrat urmatoarele ramuri: -Constructiile (+0,5%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 15,5%; -Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 12,1%; -Administratia publica si aparare; asigurarile sociale din sistemul public; invatamantul; sanatatea si asistenta sociala (+0,2%), cu o pondere de 16,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 1,5%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 8,6% la formarea PIB, au contribuit cu -0,9% la scaderea PIB, volumullor reducandu-se cu 9%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, scaderea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a redus cu 5,3%, contribuind cu -3,5% la scaderea PIB. Contributii pozitive au inregistrat urmatoarele componente: -formarea bruta de capital fix, care a contribuit cu +1,2% la rata de modificare a PIB, ca urmare a cresterii volumului sau cu 5,8%; -consumul final colectiv efectiv al administratiilor publice, care a contribuit cu +0,9% la rata de modificare a PIB, ca urmare a cresterii volumului sau cu 8,7%.

O contributie negativa la scaderea PIB a avut-o exportul net (-2,3%), consecinta a reducerii cu 15,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o scadere mai mica a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,4%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre economia romaniei pib estimare PIB Romania
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1834 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PeNeLe, PeNeLe

Mțndria țării e!

 

Foarte clar

Fii sigur ca guvernul PNL (asa cum este el) este mult mai bun decat orice alt guvern al mafiei PSD !

Lasa mai Gile ca dai cu capul de perete si te

Trezesti!!!
Guwernerul Orbaniss cel mai bun.)))))))))))))))))))))))

Hai cu guvernul meu neamule ...

Acum ințelegeți de ce o să avem un "an fantastic" cocoșeilor? Avem cel mai slab guvern dar beneficiază de un imens aparat de propagandă, totul plătit cu bani de la buget!

 

he, he, baroane

daca ar fi fost in continuare guvernul drag tie al veoricai-vasilica, bugetul crestea considerabil.
Nu, nu bugetul tarii ci bugetul propriu al fruntasilor psd.
In plina pandemie si criza economica mondiala, psd era singurul care ar fi condus tara spre noi culmi....(am zis-o bine?)

Foarte clar

Dupa 6 luni de stat mai mult acasa si dupa dezastrul financiar lasat de mafiotii PSD economia trebuia sa creasca? Conform carui principiu economic ?
Sa nu uitam ca acelasi lucru se intampla in majoritatea tarilor !
Efectele economice ale pandemiei se vor resimti inca zece ani de acum inainte !

 

Pib-ul va scadea si mai tare ....

...va scadea drastic consumul,care nu poate fi sustinut de o minoritate care a trait ,traieste si va trai bine....scaderea cconsumului va antrena si scaderea investitilor private directe.....la asta se va adauga instabilitatea politica generata de certurile de la impartirea kaskavalului pentru perpetuarea puterii dintre Pnl,Usr si Pmp....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor