Ziare.com

Italia, "parintele" evaziunii fiscale in UE. Romania face parte din familie

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 21:32

   

Italia, "parintele" evaziunii fiscale in UE. Romania face parte din familie
Economia subterana din Italia a reprezentat 35% din PIB-ul tarii in 2011, ceea ce inseamna aproximativ 540 miliarde euro, o suma de cinci ori mai mare ca PIB-ul Romaniei, potrivit institutului italian Eurispes.

Din aceasta suma, evaziunea fiscala se ridica la peste 50 miliarde euro, ceea ce se traduce prin pierderi pentru statul italian de pana la 150 miliarde euro.

Romania, bineinteles, nu face exceptie. Fluxurile ilicite din tara noastra catre alte state ne plaseaza pe locul 34 in lume, cu o medie anuala de 3,6 miliarde de dolari, potrivit unui raport Global Financial Integrity. Evaziunea fiscala in Romania, intre 10% si 14% din PIB

"Daca o institutie extrem de respectabila, Consiliul Fiscal, considera ca nivelul evaziunii fiscale este de 10% din PIB, adica 13 miliarde euro, dupa analizele mele de economie subterana, consider ca valoarea evaziunii fiscale este de 18 miliarde euro, adica de aproximativ 14 % din PIB.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Nivelul stabilit de mine corespunde cu cel rezultat din cifrele prezentate de Presedintele Romaniei si Guvernatorul BNR, care in urma nu cu mult timp au prezentat marimea economiei nefiscalizate, la 36%, respectiv 30% din PIB. Daca considerati fiscalizarea macar a 50% din aceste valori, ajungeti la nivelul de evaziune fiscala stabilit de mine", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, intr-un interviu pentru Business24.

Citeste mai multe despre Italia, "parintele" evaziunii fiscale in UE. Romania face parte din familie pe Business24.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1869 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor