Moldova si Oltenia, printre cele mai sarace zone din Uniunea Europeana

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 21:44
6663 citiri
Moldova si Oltenia, printre cele mai sarace zone din Uniunea Europeana

Regiunile Moldova si Oltenia se regasesc printre cele mai sarace din Uniunea Europeana. Din lista cu cele mai sarace 20 de regiuni europene, Romania este reprezentata de cinci zone.

Practic, luata pe bucati, trei sferturi din Romania figureaza in topul celor mai sarace zone ale Uniunii, potrivit unui studiu publicat de Evenimentul Zilei.

Cea mai saraca zona din UE este Severozapaden, din Bulgaria, urmata de regiunea Nord-Est a Romaniei, alcatuita din judetele Moldovei istorice (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), unde PIB-ul pe locuitor reprezinta aproape un sfert din media Uniunii.

Bulgaria da ocupantele urmatoarelor doua locuri, in timp ce pe locul 5 se situeaza Oltenia, cu judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea. Pe locul 8 in acest top se situeaza regiunea de Sud-Est a Romaniei, iar pe 10 se afla Muntenia, in timp ce zona de Nord-Vest a tarii este a 15-a in acest top.

Singura prezenta din top 10, cu exceptia Romaniei si Bulgariei, este reprezentata de cea mai saraca regiune din Polonia.

In timp ce in unele zone sarace din Polonia sau Spania, folosirea fondurilor europene poate fi o solutie pentru iesirea din saracie, tari precum Romania, Bulgaria sau Portugalia se afla pe lista cu cei mai nevoiasi oameni ai Europei, din cauza proastei gestionari a acestor fonduri.

In Romania, puterea de cumparare a scazut cu 9%, in timp ce salariul mediu in luna august a fost de 1455 de lei.

Cele mai bogate zone europene sunt centrul Londrei (343% din media continentului), urmat de micutul stat Luxemburg si de capitala Belgiei, Bruxelles. In Romania, doar Bucuresti-Ilfov se poate lauda ca are un PIB pe cap de locuitor care trece de media UE, 113% din acest coeficient, adica 15.800 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#saracie Romania, #zone sarace romania, #zone sarace uniunea europeana , #PIB