Ziare.com

PIB-ul Romaniei a crescut cu 7, 1% in 2008

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 10:21

   

PIB-ul Romaniei a crescut cu 7, 1% in 2008
Produsul Intern Brut al Romaniei estimat pentru anul 2008 a fost de 503,958 miliarde de lei in preturi curente, in crestere cu 7,1 %, in termeni reali, fata de anul 2007.

La baza acestei cresteri a stat marirea volumului de activitate si a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si piscicultura, de 21,4%, dar si din constructii, unde cresterea a fost de 26,1%.

Contributia acestora la formarea Produsul Intern Brut a fost de 17% in 2008, arata un comunicat al INS, remis Ziare.com

Consumul final a inregistrat si el o crestere de 8% pe seama majorarii cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Industria, precum si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi si-au redus volumul de activitate cu 7,7%, respectiv cu 1,5%. De asemenea, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 1,3%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2008 cererea interna a scazut cu 1,3 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2007, in principal pe seama reducerii cu 2,8% a consumului final total.

Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 4,7 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-1,8%) si al serviciilor prestate populatiei (-14,7%).

Formarea bruta de capital fix si-a redus semnificativ ritmul de crestere, comparativ cu cel inregistrat in primele noua luni ale anului (+27,7%), marcand o crestere cu numai 2,8%.

Un efect pozitiv ce trebuie subliniat este legat de imbunatatirea exportului net ca urmare a reducerii volumului importurilor (-10,2%) si cresterii celui al exporturilor (+1,6%).

A.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1430 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor