PIB-ul Romaniei a scazut cu 2,6 la suta

Joi, 03 Iunie 2010, ora 10:24
1959 citiri
PIB-ul Romaniei a scazut cu 2,6 la suta

Produsul intern brut al Romaniei din primul trimestru al acestui an a scazut cu 2,6 procente fata de perioada similara de anul trecut, ajungand la nivelul de 96,707 miliarde de lei.

Ca date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul intai din 2010 a fost de 124,54 miliarde de lei, in scadere cu 0,3 la suta fata de ultimul trimestru de anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate, cu 4,2 la suta, a fost industria.

In schimb, piata constructiilor a scazut cu 17,3 la suta, activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hotelurile si restaurantele, transporturile si telecomunicatiile cu 2,4 la suta, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru companii cu 1,5 la suta.

De asemenea, s-a redus si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7 la suta.

Potrivit INS, in trimestrul intai din 2010, cererea interna a scazut cu 3%, comparativ cu acelasi trimestru din 2009. Consumul final total s-a redus cu 4,0%, in special din cauza diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-19,7%).

In schimb, Guvernul a reusit sa cheltuie cu 1,8 la suta mai putin, in aceeasi perioada.

Citeste si:
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, a vorbit într-un interviu pentru ProfitTV despre creșterea AUR în sondaje și a declarat că...
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Presupun ca la urmatoarea raportare PIB-ul va mai scadea cu 10% ca urmare a conducerii intelepte a marelui carmaci!
Dan-Ionescu
rank 5
pai daca a scazut cu 2,6 minus crestrea cam aoclo sunt bani de pensii pe care i-au cheltuit in viteza pe consumabile si