Presa internationala - Germania relaxeaza conditiile de creditare interna

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 11:55
672 citiri
Presa internationala - Germania relaxeaza conditiile de creditare interna

Mediul de afaceri german inregistraza cea mai relaxata creditare de la inceputul crizei pana in prezent, ceea ce determina o crestere a consumului intern; similar, in SUA, consumul intern a determinat o crestere a stocurilor magazinelor de retail ceea ce se vede direct in cresterea PIB-ului.

In Marea Britanie, guvernul acorda stimulente angajatorilor pentru a incerca sa scada rata somajului.

Accesul la credite al companiilor germane este in prezent la nivelurile cele mai permisive din toata perioada de la inceputul crizei financiare; acest fapt alimenteaza o explozie a cererii domestice in cea mai mare economie a Europei.

Organizatiile de cercetare a pietei arata ca "restrictiile de creditare", se afla la nivelurile cele mai scazute din august 2007 pana in prezent, cand tensiunile financiare au inceput sa tina prima pagina a ziarelor. Din momentul respectiv accesarea de noi credite a devenit din ce in ce mai dificila, noteaza Financial Times.

"Conditiile de finantare favorabile sunt o cauza semnificativa pentru explozia cererii domestice pe care o experimenteaza in prezent Germania", se arata in declaratiile unei organizatii de cercetare a pietei.

Informatia este un bun indicator pentru motivul care a stat la baza refacerii economice atat de puternice a Germaniei anul acesta, coroborat si cu indicele "climatului de afaceri" care indica nivelul de optimism al investitorilor, nivel maxim pentru ultimii ani.

Dupa o contractie puternica in 2009, economia Germaniei a crescut cu 3.7 procente. In prima faza cresterea a fost determinata de exporturi iar, recent, a inceput sa se bazeze si pe consum si investitii interne.

Luna trecuta Siemens, cel mai mare grup de cercetare din Europa, dupa venituri, a declarat ca va creste semnificativ bugetul alocat cercetarii si dezvoltarii in 2011. In mod similar, Volkswagen, cel mai mare producator auto european, dupa nivelul vanzarilor, si-a crescut planul de cheltuieli pentru urmatorii 5 ani pana la suma de 51.6 miliarde euro, fiind aproape sa depaseasca cel mai mare producator global, compania japoneza Toyota.

Usoara crestere in PIB-ul american

Cresterea economica in Statele Unite a fost usor mai mare decat estimarile pentru trimestrul al treilea, insa sub asteptarile formulate in functie de cresterea ratei acumularii de stocuri ceea ce, in general, indica asteptari ale cresterii consumului.

PIB-ul american a fost revizurit la o rata anualizata de crestere de 2.6 procente, fata de cifra anterioara de 2.5 procente, se arata in datele Departamentul de Comert din SUA. Economia s-a dezvoltat cu o rata de 1.7 procente in trimestrul al doilea, informeaza Reuters.

Insa datele de pana in acest moment sugereaza ca in trimestrul patru cresterea s-a accelerat si va ramane la acest nivel si in 2011.

Estimarile pentru trimestrul al treilea au fost modificate pentru a reflecta cresterea de 121.4 miliarde a stocurile din mediul de afaceri. Aceste stocuri au crescut cifra nominala a PIB-ului cu 1.61 procente.

Daca nu se iau in calcul stocurile, economia s-a dezvoltat cu o rata de 0.9 procente fata de 1.2 procente in varianta calculata cu stocuri. Pe de alta parte, cheltuielile consumatorilor au fost revizuite negativ la 2.4 procente, in scadere de la 2.8 procente, ceea ce face ca stocurile sa ramane partial nevandute.

Marea Britanie plateste angajatorii ca sa faca angajari

In Marea Britanie, sectorul privat si ofertantii privati care vor oferi un loc de munca unei persoane care in prealabil a fost neangajata si se obliga sa o mentina minim 2 ani, primeste din partea statului 13.720 lire pentru fiecare aplicant. Planul este considerat cea mai complexa schema de plata pe randament introdusa in sectorul public de catre coalitia de guvernare.

Anuntul constituie centrul unui "program de lucru" si indica tendinta unei plati in functie de randament in intreg sectorul public, informeaza Financial Times.

Ministrii britanici intentioneaza sa extinda platile pentru serviciile copiilor, pentru fostii detinuti, dar si pentru cei reabilitati dupa consumul de substante ce dau dependenta.

Angajatorii vor primi maxim 2410 lire sterline daca pot pastra noii angajati la lucru minim 43 de saptamani consecutive. O plata initiala de 1200 lire va fi acordata daca vor fi angajati aplicanti cu varste intre 18 si 24 de ani, dupa care, gradual, daca aplicantii sunt pastrati mai mult suma platita creste.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#crestere PIB SUA, #somaj Marea Britanie, #locuri munca Marea Britanie, #credite Germania, #economie Germania , #PIB