Ziare.com

Prioritatile pentru noul Guvern: PIB-ul, productivitatea muncii si cursul de schimb

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 10:37

   

Prioritatile pentru noul Guvern: PIB-ul, productivitatea muncii si cursul de schimb
Romania s-a situat pe locul al doilea in randul tarilor membre UE pe trimestrul al treilea din 2012 la cresterea costului muncii, potrivit datelor Eurostat.

Cu o majorare de 7,2%, am fost devansati numai de Estonia, cu +7,6%, dar ne-am plasat inaintea Bulgariei (+5,9%) si Lituaniei (+5,4%). La polul opus s-au situat Slovenia, unde costul muncii a scazut cu 0,8%, Cipru si Olanda (fiecare cu +0,5%).

Daca tinem cont de evolutia pe ultimii doi ani, Romania conduce detasat in clasamentul european, cu o crestere cumulata a costului muncii de 17,4%. Dupa noi, figureaza Bulgaria (+14,1%), Polonia si Ungaria (fiecare cu +10,8%, dar din considerente net diferite), Letonia (+8,8%) si Lituania (+8,4%).

Factorul principal in aceasta evolutie a fost refacerea partiala a reducerilor salariale efectuate la mijlocul lui 2010 pentru reducerea cheltuielilor bugetare si echilibrarea finantelor publice. Este si motivul pentru care suntem lideri detasati la cresterea costului muncii in trimestrul III 2012, atat fata de trimestrul III 2011, cat si fata de trimestrul III 2010.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Productivitatea muncii, masurata in industrie, a crescut cu 2,8% in trimestrul III 2011 fata de trimestrul III 2010, dupa care, atentie, a scazut cu 2,8% in trimestrul III 2012 fata de trimestrul III 2011. Adica a batut pasul pe loc, daca ar fi sa privim evolutia de ansamblu pe ultimii doi ani.

Citeste mai multe despre Prioritati pentru noul guvern / (I) Romania, pe podium la cresterea costului muncii in UE. Legatura cu PIB-ul, productivitatea muncii si cursul de schimb, pe Curs de Guvernare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1567 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

intr-o simpla fraza

populatia romana va fi sclavagizata pentru mult timp de acum inainte. greata mie de cuvintele lor tergiversate pt a nu fi intelese de catre robul de rand.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor