Prognoza de crestere economica, in scadere. Ce se intampla cu salariile si deficitul?

Vineri, 23 Martie 2012, ora 13:59
3044 citiri
Prognoza de crestere economica, in scadere. Ce se intampla cu salariile si deficitul?

Guvernul a revizuit in jos prognoza de crestere economica a Romaniei, cu putin sub intervalul pe care a fost construit bugetul pentru anul 2012. In aceste conditii, tara noastra va intampina dificultati in a atinge tintele de deficit bugetar si de cresteri salariale, potrivit analistilor.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a modificat negativ estimarea de crestere a Produsului Intern Brut al Romaniei pentru acest an, la 1,7%, adica 609,6 miliarde de lei.

Valoarea acestui indice se afla cu 0,1% sub intervalul de crestere de 1,8-2,3%, pe baza caruia s-a creat bugetul pe 2012.

Comisia Europeana (CE) a diminuat la 1,6% prognoza privind cresterea economica a Romaniei in acest an, ca urmare a efectelor negative generate de criza din zona euro si de turbulentele de pe pietele financiare.

In schimb, previziunea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare pentru PIB-ul Romaniei este de doar 0,8%.

FMI ramane, totusi, cu cea mai optimista viziune, dupa ce a modificat prognoza de PIB la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, avansul economiei fiind conditionat de imbunatatirea cererii pe plan intern si o mai buna absorbtie a fondurilor europene.

Daca economia va incetini puternic in 2012, se diminueaza sansele de a beneficia de o crestere salariala si cu atat mai mult sansele de atingere a tintei de deficit bugetar de 1,9% din PIB pe metodologia cash si de sub 3% din PIB pe ESA.

"Romania va intampina greutati si deja simtim acest lucru. Odata cu reintrarea in recesiune, e foarte complicat ca Guvernul sa faca ce si-a propus, deoarece s-a bazat pe niste date care sunt mai mult dorinte si mai putin realiste. Cand s-a realizat bugetul, s-a facut pe o accesare de fonduri comunitare de 6 miliarde de euro, o reducere importanta in evaziunea fiscala, o oarecare mentinere a exporturilor, insa nu s-a realizat niciunul din aceste lucruri.

In plus, trebuie sa tinem cont ca, in a doua jumatate a anului, zona euro, principala piata de export pentru tara noastra, va intra in recesiune. Deci nu va fi posibil sa obtinem obiectivele prognozate in planul bugetar", a spus analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Senatorul independent Mircea Geoana considera ca aceasta prognoza nu reflecta, inca, realitatea din Romania.

"Mi-e teama ca 1,7% este inca optimist. Daca incepe un razboi in Iran sau se intampla ceva in Siria, pretul petrolului sare in aer", a opinat Mircea Geoana, la TV Ziare.com.

Care vor fi motoarele de crestere pentru 2012

Conform CNP, in 2012, cele mai importante contributii la cresterea PIB vor fi aduse de servicii (0,6%), industrie (0,5%), constructii (0,4%), impozite (0,2%).

O solutie pentru a stimula cresterea economica a tarii este valorificarea surselor interne de finantare.

"Cred ca principala solutie pe care o avem la indemana astazi, pentru a avea o crestere economica mai robusta, care sa porneasca masinaria crearii locurilor de munca, si nu vorbesc de conjuctura externa, investitii straine, este sprijinul pentru capitalul autohton. In acest moment, orice forma de relaxare fiscala, oricat de mica ar fi o gura de oxigen", a spus Mircea Geoana.

El considera ca sectorul privat ar putea reprezenta pionul principal al acestei cresteri.

Analistul Mircea Cosea ne-a mai precizat ca singurul motor de crestere economica va fi exportul. In plus, agricultura ar putea aduce venituri considerabile, dar mai mici fata de anul trecut.

"Anul 2012 se va baza pe aceeasi schema de crestere ca a anului 2011", a subliniat acesta.

Campania impotriva evaziunii fiscale ar putea aduce la bugetul Romaniei o suma de peste 13 miliarde de euro, care ar realiza un cadru propice cresterilor salariale.

Insa analistul Ionel Blanculescu considera ca aceasta tinta nu va fi atinsa, deoarece nu se actioneaza impotriva cauzei, si anume centrele de comanda, ci a efectului, adica zeci de mii de puncte de distributie unde se face evaziune fiscala.

"Nu cred ca vom avea aceeasi productie agricola ca in 2011, insa cred ca ea va avea un aport important la PIB. Sa nu uitam de productia industriala, unul din motoarele principale de crestere, dar si servicile, mai ales cele industriale. CNP lucreaza cu lucruri extrem de relative, care nu merita prea multa atentie, pentru ca a dat in trecut foarte multe rateuri, de aceea nu e credibila.

Anul 2012 nu e un an important al cresterii economice, este un an pozitiv, cu crestere economica sensibila, dar nu ne vom putea baza pe acest indice pentru a face anumite demersuri la nivelul Romaniei", a subliniat Blanculescu, pentru Ziare.com.

De asemenea, el a atras atentia asupra faptului ca avansul PIB-ului trebuie sa fie si calitativ, adica sa se vada in valoare adaugata, sa ramana in tara prin venituri si taxe si impozite. Altfel, este doar pe hartie.

Deficitul comercial al Romaniei, in crestere in 2012

Exporturile vor creste in acest an cu 3,3 miliarde euro, in timp ce importurile vor fi suplimentate cu aproape 6 miliarde de euro, ceea ce va duce la adancirea deficitului comercial cu 2,5 miliarde de euro si la o deteriorare a deficitului de cont curent cu 1% din PIB, la 7,2 miliarde euro, potrivit CNP.

Blanculescu a explicat ca o crestere a activitatii economice a dus la nevoia de mai multe importuri, deci trebuie sa platesti mai mult, iar balanta se dezechilibreaza.

Daca, in anii de criza, aceasta a fost adusa la un nivel bun, pentru ca nu s-au facut importuri, iata ca acum revenim la vechile obiceiuri.

"Acum facem ceea ce faceam inainte de criza, importuri cat mai mari, iar apoi exporturi", a conchis Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#revizuire crestere economica Romania, #scadere PIB Romania, #prognoza Romania PIB 2012 , #PIB