Ziare.com

Prognoza spectaculoasa pana in 2018, pentru Romania: Evolutia salariilor

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 10:56

   

Prognoza spectaculoasa pana in 2018, pentru Romania: Evolutia salariilor
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei ar urma sa creasca cu peste 25% la valori in euro pe parcursul urmatorilor patru ani, potrivit estimarilor de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Astfel, la cele aproximativ 150 miliarde euro PIB estimati pentru 2014, ar urma sa se adauge cam 10 miliarde euro in fiecare dintre anii urmatori in perioada 2015 - 2018.

Practic, la o majorare de circa 13% a PIB in termeni reali, rezultata dintr-o accelerare moderata a avansului economic de la 2,5% in 2015 pana la 3,5% in 2018, ar urma sa se adauge o apreciere relativa a leului fata de moneda unica europeana de 11,3%, pe fondul reducerii cursului mediu nominal euro/leu de la 4,44 lei/euro in acest an la doar 4,38 lei/euro in 2018.

Cu alte cuvinte, pastrarea cursului de schimb in apropierea pragului de 4,40 lei/euro va avea, pe termen mediu, aproape aceeasi insemnatate pentru cresterea PIB in euro ca si avansul economic in termeni reali.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Directionarea prevazuta deja a unei parti consistente a castigurilor de productivitate catre intarirea cursului de schimb al leului rezulta si din modul in care ar urma sa se majoreze castigurile salariale.

Nivelul de crestere al salariilor a atins in acest an un nivel maxim in temeni reali (ca putere de cumparare) pentru perioada 2012 - 2018, se va injumatati in 2015 si va ramane sub cota de un procent pe an in intervalul 2016 - 2018.

In schimb, valoarea in euro a sumelor incasate lunar in medie de un angajat roman ar urma sa urce cu 23% in 2018 fata de anul 2013.

Citeste mai departe despre Prognoza spectaculoasa pana in 2018: crestere a PIB cu 10 miliarde de euro pe an. Evolutia salariilor in euro pe CursDeGuvernare.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4725 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

eu nu inteleg

Cum o diferenta de la 4.44 la 4.38 adica de 6 bani se traduce in 11.3% care ar insemna undeva la 50 de bani. Poate ca e vorba de 1.3% si de aici cred ca se duce de rapa tot calculul.

 

este farte simplu;

la 4.44leu/euro podusele romanesti la export devin ieftine , competitive.catziva bani dferentza la tranzactzii de miliarde se aduna.cu cat se devalorizeaza leul cu atat romania devine mai atractiva pentru afaceri.la scara europeana motorul europei germania a profitat din plin de valoarea scazuta a euro/$ produsele lor fiind mai ieftine la export, de aveau marka probabil ar fi fost ceva ca francul elvetzian si atunci germania nu ar mai fi fost un miracol. adoptarea euro nu este neaparat benefica daca nu ai o economie competitiva(grecia).moneda natzionala o potzi jongla sa ajutzi exporturile practic economia, dar cu euro esti pe aceiasi linie cu germania.practic tot bumul economic de care se vorbeste este pe spinarea devalorizarii leului nu pe noi tehnologii sa creasa productivitatea.

cand un

pro stavan citeste ceva ce nu pricepe, emite in spatiul media niste gogomanii de te doare "prognoza spectaculoasa" . In prognoza de toamna 2014 (nu estimari de toamna) se arata cu totul altceva. Pai 10 mld euro adaugati la cei 150 mld PIB arata o crestere de invidiat chiar si de China (de cca 7%). Ca sa nu mai vb de "apreciere relativa a leului fata de moneda unica europeana de 11,3%, pe fondul reducerii cursului mediu nominal euro/leu de la 4,44 lei/euro in acest an la doar 4,38 lei/euro in 2018". Cred ca autorul nu a prea fost pe la orele de aritmetica.

 

vorba poetului

"Viitor de aur are tara noastra in 4 ani^^",in primii 3 vai si amar

da' crezi ca s-a obosit cumva autorul in calcule?

chiar dac-ar sti sa l-e faca!
scrie acolo niste fraze ca sa avem noi apoi de facut calcule, daca pricepem ceva "mate"!
Si daca vb de Comisia Nationala de Prognoza crezi ca ar trage-o cineva la raspundere pt niste estimari de...toamna?
Trebuie sa arate doar ca aceasta exista in sistemul functionaresc al atator comisii romanesti de toate felurile si culorile politice.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor