Ziare.com

Realitate versus prognoze: Am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 12:39

   

Realitate versus prognoze: Am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul
Toata constructia programului economic derulat in acest an a fost bazata pe un set de indicatori macroeconomici, revizuiti de CNSP in prognoza de primavara si ramasi la fel pana acum in lipsa unei (deja prezentate in alti ani pana la mijlocului lui octombrie) alte prognoze pentru 2019.

Din compararea cu datele disponibile deja confirmate de INS se poate vedea cum stam "la pauza" pentru cifrele privind PIB-ul si ceva mai spre mijlocul "reprizei a doua" in materie de deficite externe si curs de schimb.

Prima observatie si cea mai importanta este ca am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul si chiar peste in cazul administratiei publice (surprinzatoare cresterea pe partea de formare bruta de capital fix), dar fara a produce la nivelul care ne-ar fi permis, chiar si potrivit estimarilor oficiale, sa putem sustine echilibrele din economie.

In loc sa creasca cu 5,4%, industria, principalul sector de activitate ce da trendul general in economie, a obtinut doar un foarte anemic 0,1% si inca pe o traiectorie de scadere de la inceputul anului in curs. Agricultura a fost si ea aproape de stagnare in prima jumatate a anului, in loc sa avanseze cu cele doua procente prognozate.

Sectorul care a crescut dublu fata de estimari (beneficiind, insa, si de rezultatele mai slabe din anii anteriori, care s-au constituit drept baza de raportare) a fost cel de constructii. Cu partea buna ca a sustinut cresterea economica, dar si cu dezavantajul de a masca rezultatele slabe din sectorul manufacturier.

Apropo de sectorul manufacturier, trebuie subliniat ca preturile din economie au avansat din nou (la fel ca in multi alti ani) cu mult peste estimarile initiale. In loc de 3,5%, adica in apropierea mult mai familiarului indice al preturilor de consum pentru populatie, deflatorul cu care se ajusteaza rezultatul nominal de crestere economica a fost de 6,3 in prima jumatate a anului.

In traducere, degeaba vom atinge nivelul de PIB exprimat in lei la preturile curente (sa admitem ca o vom mai face, desi dupa doar 440 miliarde lei in S1 avem nevoie de 591 miliarde lei pe S2) daca va trebui sa-l diminuam cu mult mai mult decat am luat initial in calcul, pentru a face trecerea in termeni reali de crestere economica. Cea care conteaza si ar trebui luata ca reper cand ne aruncam in a acorda cresteri sustenabile de venituri.

Citeste mai multe despre Realitatea versus prognozele: situatia la zi a indicatorilor pe 2019 pe Curs de Guvernare.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre prognoze economie PIB Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3760 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dragi votanti de psd

Intelegeti ceva din acest articol? Intelegeti ca nu s-au produs banii promisi deja de psd pentru drepturi speciale, ca nimic nu a investit din ce a imprimutat!!!

 

iar difuzati informatii false

primite de la anemicul economist catu florin, viitor ministru de finante in guvernul sica mandolina."Pentru referintă, precizăm că, per total UE, in mai 2019 fată de aprilie 2019,
productia industrială a crescut cu 0,8% iar in Zona Euro", in romania "in luna iulie 2019, productia industrială a crescut fată de luna precedentă cu 2,9
% ca serie brută ..." sunt informatii publice din presa. si anul nu s-a sfarsit.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor