Romania a inregistrat a sasea scadere a PIB din UE

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 13:45
1797 citiri
Romania a inregistrat a sasea scadere a PIB din UE

Romania a avut in trimestrul al doilea din acest an a sasea scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 8,7% fata de trimestrul similar din 2008, mult peste media de pe ansamblul intregii UE de 4,9%, potrivit datelor revizuite publicate, miercuri, de Eurostat.

Datele privind evolutia produsului intern brut (PIB) al Romaniei au fost usor imbunatatite, contractia fiind ajustata de la 8,8% la 8,7%, in timp ce pentru ansamblul UE, datele au fost inrautatite, de la -4,8% la -4,9%.

In zona euro, produsul intern brut s-a contractat cu 4,8%, fata de 4,7% in estimarea precedenta.

Polonia a ramas singurul dintre statele membre ale UE ce a inregistrat o crestere a economiei in al doilea trimestru, cu 1,4% fata de aceeasi perioada din 2008.

Cele mai semnificative diminuari ale economiei au avut loc in trimestrul II in Lituania (-20,4%), Letonia (-17,3%), Estonia (-16,1%), Slovenia (-9%) si Finlanda (-8,9%), comparativ cu intervalul similar din 2008.

Fata de trimestrul anterior, economia Romaniei s-a comprimat cu 1,1%, a sasea scadere din UE, contractie similara celei inregistrate in Olanda si Spania. Scaderea medie de la nivelul intregului bloc comunitar a fost de 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, de 0,2%, arata datele Eurostat.

Cea mai mare crestere fata de trimestrul I a fost inregistrata in trimestrul al doilea de Slovacia, de 2,2%, urmata de Slovenia (+0,7%) si Polonia (+0,5%).

In perioada aprilie-iunie, consumul gospodariilor a scazut in UE cu 0,1%, dar a crescut cu 0,1% in zona euro, in timp ce investitiile s-au micsorat cu 2,3% in UE si cu 1,5% in zona euro. Exporturile au scazut cu 1,7% in UE si cu 1,5% in zona euro, iar importurile s-au diminuat cu cate 2,9% in blocul comunitar si in cele 16 state care sunt in zona euro.

Economia SUA s-a redus cu 3,8% fata de trimestrul al doilea din 2008, iar cea a Japoniei s-a comprimat cu 7,2% in acelasi interval.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...
Comentarii