Romania nu a iesit din recesiune: Economia a scazut in trimestrul trei

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 10:16
3013 citiri
Romania nu a iesit din recesiune: Economia a scazut in trimestrul trei
Foto: getsmart.ro

Romania a inregistrat, in trimestrul trei, o scadere economica de 0,7% fata de trimestrul anterior, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica.

Comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, PIB-ul Romaniei a scazut, in primele trei trimestre din 2010, cu 2,3%.

"Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul III 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 2,5% pe seria bruta si cu 2,3% pe seria ajustata sezonier.

In perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2010, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2009, produsul intern brut s-a redus cu 2,3% pe seria ajustata sezonier si cu 1,9% pe seria bruta", se arata in raportul INS.

Rezultatul negativ era asteptat atat de analistii economici cat si de presedintele Traian Basescu, care considera ca cea mai mare lovitura pe care a primit-o Romania a fost nevoia de a creste TVA, ceea ce a influentat economia. "Veti vedea cifrele de la statistica legate de T3, dupa ce in T2 se reluase cresterea fata de T1", a indicat Basescu, joi, in cadrul unei conferinte pe teme economice.

Scaderea vine dupa ce economia Romaniei si-a revenit usor in al doilea trimestru din 2010, inregistrandu-se o majorare a produsului intern brut de 0,3 la suta, comparativ cu trimestrul anterior, fiind si prima crestere din ultimele sase trimestre.

Pentru intregul an, prognozele arata ca economia Romaniei va inregistra o scadere de 2%, iar inflatia va ajunge la 7-8% pana la finele acestui an din cauza cresterii TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#PIB Romania, #scadere economie, #raport economie trimestrul 3 , #PIB