Ziare.com

Romania, pe ultimul loc in UE intr-un domeniu esential pentru viitor: Nu dam doi bani!

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 14:10

   

Romania, pe ultimul loc in UE intr-un domeniu esential pentru viitor: Nu dam doi bani!
In conditiile in care in 2014 a alocat doar 0,38% din produsul intern brut pentru cercetare si dezvoltare (R&D), Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba de ponderea cheltuielilor pentru acest domeniu in PIB, mult sub media UE, care este de 2,03% din PIB.

Potrivit datelor publicate luni de Eurostat, in 2014, statele membre UE au cheltuit in comun 283 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare.

Ca procent din PIB, acestea s-au situat la 2,03% anul trecut, la acelasi nivel cu cel din 2013, dar peste cuantumul de 1,76% din PIB inregistrat in 2004.

Comparativ cu alte mari economii ale lumii, UE se situeaza mult in urma Coreei de Sud, care in 2013 a alocat 4,15% din PB pentru cercetare si dezvoltare, Japoniei, 3,47% din PIB in 2013, si SUA, 2,81% din PIB in 2012.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Castigatori si pierzatori

In interiorul statelor membre UE, ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB este mai mare in statele nordice, peste 3% in Finlanda (3,17%), Suedia (3,16%) si Danemarca (3,0%), urmate indeaproape de Austria (2,99%) si Germania (2,84%).

La polul opus, in noua state membre ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB este mai mica de 1%, pe ultimul loc fiind Romania.

Bugetul pentru educatie se va inchide cu 4 % din PIB. La cercetare s-a cerut o crestere cu 50%

In plus, in 2014 comparativ cu situatia din 2004, ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB a crescut in 23 de state membre, a scazut in Croatia, Luxemburg, Finlanda si Suedia, si a ramas stabila in Romania la 0,38%, chiar daca in cazul tarii noastre suma absoluta s-a dublat de la 235 milioane de euro in 2004 pana la 575 milioane de euro in 2014.

De asemenea, in majoritatea statelor membre fondurile pentru cercetare si dezvoltare au fost directionate in principal spre sectorul de business (64% din totalul sumelor pentru R&D in 2014), cu exceptia Estoniei, Greciei, Ciprului, Letoniei si Lituaniei, unde sectorul educatiei superioare a fost principalul beneficiar al fondurilor pentru cercetare si dezvoltare, si Romaniei, unde aproape jumatate (43%) din cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare au fost efectuate in interiorul sectorului guvernamental.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3764 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Om fi ultimii in stiinta, dar in rai noi o sa fim primii !

Daca terminam Marea Catedrala, Marea Moschee, Marele Templu si Marea Piramida.
Nu stiu cum o sa facem, ca l-am pierdut pe arhitectul adjunct dr prof. univ. sef, co-pilot, celebrul albanez Puie Monta :) El avea planurile de la moschee.

 

Plagiatorul albanez a lucrat"tare" de tot

a investit numai in primari psd si baroni care returnau minimum 20% la negru.
Cu plagiatorul suntem ;" cel mai tare din Parcare"
Pe unde isi numara bani zilele aste gorjeanul "ortodox"????
O fi plecat sa o DESporcaiasca pe ma-sa!!!!
Sau se da cu barca,,,am auzit ca sunt inundati!!!

 

"Romania, pe ultimul loc in UE..." Normal, dr Viorel are deja

doctoratul ...
La ce va trebuie cercetare sau activitate stiintifica?
Vreti sa il lansati pe Ponta pe Luna? Se ocupa Dragnea cu satelizarea lui :)))

 

Trebuie cineva sa ii aminteasca lui Wp.gorj sa intre pe facebook

Brava,Vedeti ca se poate ,,,,,, si ultimi in UE!!

 

'nu dam doi bani...'

ca nu-i avem. simplu!

 

Situatia Romaniei

era dezastruoasa in 2009, cand s-au taiat puternic orice surse de finantare a cercetarii.
din pacate, de atunci niciun guvern nu a crescut nivelul stabilit cu atata generozitate de Boc+Basescu.

iar asta in timp ce ne batem cu pumnii in piept cu tinta de 2% din PIB in 2020 pentru... cercetare (si 6% educatie).

pactul pentru educatie (2009) sustinea "asigurarea in perioada 2008-2013, din alocarea bugetara anuala, a minimum 6% din PIB pentru educatie si a minimum 1% din PIB pentru cercetare". suntem aproape in 2016, si intregul minister al educatiei nationale si cercetarii stiintifice nu reuseste sa atinga 4%...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor