Romania, peste UK si Italia la nivelul de trai din zonele preponderent urbane

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 08:54
12884 citiri
Romania, peste UK si Italia la nivelul de trai din zonele preponderent urbane
Foto: Arhiva Ziare.com

O analiza facuta de Eurostat ofera o surpriza de proportii pentru noi: Romania figureaza in prima jumatate a celor 25 de tari, pentru care au fost disponibile datele, din perspectiva nivelului de trai al locuitorilor din zonele predominant urbane.

Cifrele tin cont de PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat cu nivelul preturilor din tara respectiva fata de media europeana, pentru a asigura ca datele sunt comparabile la nivel international.

Potrivit definitiei oferite de Eurostat, regiunile predominant urbane sunt acele regiuni ale unei tari in care populatia rurala reprezinta mai putin de 20% din total.

Mai mult, Romania figureaza ca fiind peste media europeana a nivelului de trai din zonele preponderent urbane si depaseste la acest indicator mari puteri economice ale continentului precum Italia sau Marea Britanie.

Spania apare la sase locuri in urma noastra, cu un PIB/locuitor mai redus cu peste 20%, iar Polonia figureaza de-abia pe locul 5 din coada, fiind cu aproape 25% sub tara noastra.

Nu suntem, insa, un caz singular. Din fostul bloc estic, mult inaintea noastra apar Slovacia (locul 2, dupa campioana regiunilor predominant urbane Irlanda) si Ungaria.

Explicatia acestui paradox consta, in principal, nu atat in preturile mai reduse din unele tari, cat in diferentele considerabile dintre urban si rural constituite in teritoriu.

Eurostat a luat in acest scop drept referinta un indicator de bunastare, constand in proportia celor care ating sau depasesc 150% din media nationala a venitului pe locuitor dupa trei categorii de nivel de urbanizare (zone rurale, orase si suburbii, mari orase).

Aici ne situam pe primul loc la decalajul acestor indicatori intre sat si marile orase, inaintea Bulgariei si cu un procentaj superior tarilor baltice ca grad de concentrare a bogatiei la nivel individual in marile orase.

Daca Romania are o diferenta de circa 34% intre marile orase si zonele rurale, tari precum Austria sau Germania se incadreaza in mai putin de 5%.

De remarcat si situatia speciala a Marii Britanii, tara aflata intr-un tip de postindustrializare pronuntata, ce a determinat o inversare greu de conceput pentru romani. Adica proportia celor cu venituri mai mari fata de media nationala este mai ridicata in zona rurala.

Citeste mai departe despre paradoxul romanesc, unde nivelul de trai din regiunile predominant urbane este peste media UE

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Romania venituri oras UE, #Romania medie UE PIB , #PIB