Unde se afla Romania in topul celor mai sarace regiuni din UE - raport Eurostat (Video)

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 19:44
13606 citiri
Unde se afla Romania in topul celor mai sarace regiuni din UE - raport Eurostat (Video)

Cinci regiuni din Romania se numara printre cele mai sarace din UE, arata un raport realizat de Biroul European de Statistica (Eurostat).

In aceasta categorie nu sunt incluse Ilfov-Bucuresti, Vest si Centru, iar Sud-Est este foarte aproape sa iasa de pe aceasta lista.

Datele Eurostat arata ca, in randul celor 21 de tari cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia si Romania sunt prezente cu cate cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia si Franta cu cate una.

Regiunea franceza din aceasta categorie, Mayotte, se situeaza la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Frantei.

Cele mai sarace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, si Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistica al UE, Eurostat, care utilizeaza date din 2014.

In Romania, cea mai saraca regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeana, urmata de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, si Nord-Vest, cu 48%.

Veste proasta: Decalajele intre regiuni se vor pastra pana in 2018

Tot in categoria regiunilor aflate sub 50% din media UE se situeaza si regiunea Sud-Est a Romaniei, insa aici PIB pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumparare este la 49,5% din media europeana, foarte aproape de pragul de 50%.

Singura regiune a Romaniei care trece de media UE este Bucuresti-Ilfov, cu 129%. Usor peste jumatate din media europeana se situeaza regiunea Vest - cu 58%, precum si Centru - cu 52%, potrivit Eurostat.

Cea mai bogata regiune a UE a ramas centrul financiar londonez, unde PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare s-a situat la 539% din media UE.

Doar 21 de regiuni au consemnat un PIB pe cap de locuitor cu cel putin 50% peste media europeana. In aceasta categorie, Germania este prezenta cu cinci regiuni, Olanda si Marea Britanie cu cate trei, Austria cu doua, iar cu cate una Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franta, Slovacia, Suedia si Luxemburg.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...