Cele 5 zile au trecut. Ce se intampla cu privatizarea CFR Marfa?

Vineri, 02 August 2013, ora 11:09
2057 citiri
Cele 5 zile au trecut. Ce se intampla cu privatizarea CFR Marfa?

Premierul Victor Ponta a plecat in concediu fara sa semneze, in calitate de ministru interimar al Transporturilor, contractul de privatizare a CFR Marfa, desi cele cinci zile prevazute in caietul de sarcini au expirat. Ce va face castigatorul licitatiei, Gruia Stoica, si ce se va intampla cu compania?

"Urmeaza sa vedem cum aceasta companie o va duce din rau in mai rau, aceasta este prima concluzie", a declarat analistul economic Dan Suciu pentru Ziare.com

"Trebuie sa spunem ca meciul dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni este cu totul fals. Toate contractele de privatizare si toate privatizarile se fac prin responsabilitatea Guvernului. Nu exista un alt for, o alta institutie in tara asta care sa aiba aceasta atributie. Sigur, sunt detalii legate de elemente de securitate nationala care se stabilesc in prealabil, dar repet in prealabil.

De asemenea, nu exista hotarari de guvern, adica acte normative care au trecut prin guvern care sa maiaiba nevoie de vreo validare din partea unei alte institutii a statului roman. Pot fi discutate in alte institutii ale statului proiecte de hotarari, pot fi discutate hotararile de guvern in ce masura sunt ele acceptabile sau nu, bune sau rele, dar aceste hotarari nu mai au nevoie de vreun aviz din partea niciunei alte institutii ale statului din momentul in care au trecut prin sedinta de guvern. Deci tot acest 'ping-pong' este cu totul si cu totul fals, si nimeni nu se mai ocupa de compania CFR Marfa", a completat acesta.

De ce se teme Victor Ponta sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa?

CFR Marfa, pe masa CSAT - Basescu a convocat sedinta pentru vineri

Ponta: Nu am cerut convocarea de urgenta a CSAT, e o fortare a presedintelui

Ce urmeaza?

Intrebat ce urmeaza, cata vreme contractul nu s-a semnat si ce asteapta castigatorul licitatiei, Dan Suciu a spus ca Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), asteapta sa faca rost de bani.

"Daca reuseste... Nu e deloc usor. Vedem deja ca au trecut mai bine de 40 de zile de la castigarea licitatiei si ne amintim ca Relu Fenechiu spunea 'In urmatoarea saptamana se rezolva lucrurile'. Sunt 5 saptamani de atunci si nu s-a rezolvat nimic.

Nu e deloc usor sa faci rost de acesti bani chiar in conditii normale de piata, chiar cu bonitatea de rigoare, chiar cu alte calitati 'in buzunar' pe care nu le are actualul castigator al licitatiei. In plus, s-a incurcat totul si prin declaratiile presedintelui. Nu stiu ce banca ar mai da banii acestia in conditiile in care vede razboiul care s-a starnit pe plan politic in legatura cu eventualul credit pe care vrea sa il dea", a declarat Dan Suciu.

Cat despre vreo decizie din partea guvernului, aceasta va aparea, cel mai probabil dupa ce va reveni Victor Ponta din concediu.

"Sau odata ce va fi instalat noul ministru al Transporturilor, undeva in partea a doua a lunii august. Premierul va recunoaste esecul privatizarii, va da vina evident pe Palatul Cotroceni, dar asta nu mai incalzeste pe nimeni si sunt convins ca nu acesta e subiectul principal, si va recurge la planul B - un fel de management privat si prea putini bani pentru dezvoltarea companiei", a adaugat analistul economic, recunoscand ca nici in varianta Gruia Stoica-actionar majoritar, nu s-ar fi vazut prea multi bani pentru dezvoltarea companiei CFR Marfa.

Ponta: Privatizarea CFR Marfa va fi reluata daca procedura nu se finalizeaza cu bine

FMI - declaratii rezervate

Pe de alta parte, intrebat daca guvernul a "mimat" privatizarea CFR de frica Fondului Monetar International, pentru ca era o prevedere in acord ce trebuia bifata, Dan Suciu a spus ca nu crede acest lucru.

"Dar cred ca cei de la FMI au fost deranjati foarte serios de ce se intampla. Ei au facut, miercuri, declaratii extrem de rezervate. Au spus ca nu vor sa comenteze, ci lasa procesul sa se deruleze, si spera sa se inchida amiabil. Cred ca a fost un model de declaratie, asa cum ar fi trebuit sa aiba si presedintele apropo de CFR, si nu mai vorbesc de guvern, care nu prea guverneaza, ci face doar declaratii populiste", a subliniat Dan Suciu.

Totodata, acesta s-a aratat convins ca la nivelul FMI se cauta un alt mod de a "intari" ordonanta 109/2011, de a o face "mai puternica" si de "a gasi elemente care sa introduca managementul privat cu mai multa eficienta".

In concluzie, viitorul CFR Marfa este sumbru, spune Dan Suciu.

"Cu cat trece timpul si nu se intrevede o solutie, cu atat mai rau, asta e clar. Fiecare zi conteaza pentru compania aceasta. Degeaba i s-au anulat datoriile, ca va face altele intre timp", a conchis acesta.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com