"CEO la stat" dupa un an - cine sunt privatii care vor salva companiile publice

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 16:07
3905 citiri
"CEO la stat" dupa un an - cine sunt privatii care vor salva companiile publice

O solutie potrivita pentru revigorarea si eficientizarea companiilor publice a fost identificata in managementul privat.

Sumele cheltuite de stat pentru "vanarea" unor profesionisti independenti au fost de ordinul milioanelor de euro, iar rezultatele justifica scepticismul exprimat de majoritatea analistilor cu privire la abandonarea reala a practicii numirilor politice.

Ideea de CEO la stat a fost sustinuta in primavara anului 2011 de prim-ministrul de la acea vreme, Emil Boc. Remarcand ca multe companii de stat, unde se "gestioneaza avutia tarii", au servit de-a lungul timpului intereselor specifice ale diverselor grupuri politice aflate la putere, fostul premier avertiza, in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca "privatizarea managementului la unele companii va fi un lucru care se va intampla".

Concluziile lui Emil Boc au transpus de fapt o constatare a Fondului Monetar International: companiile ineficiente au nevoie de experienta din mediul privat.

In decembrie a fost aprobata OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat, prin care au fost stabilite modul de formare a Consiliilor de Administratie si modul de selectare a directorilor generali.

Astfel, membrilor CA li s-a cerut "experienta in administrarea/ managementul unor regii autonome sau societati comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societati comerciale din sectorul privat". De asemenea, s-a prevazut ca directorul general va fi numit de CA si trebuie sa aiba "experienta relevanta in activitatea de conducere a unor intreprinderi publice ori a unor societati comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv a unor societati comerciale din sectorul privat".

Nu au existat restrictii cu privire la nationalitatea managerilor privati, insa profesionistii straini au fost vazuti in special a intruni criteriile candidaturii ideale.

Pentru 2012, au fost avute in vedere pentru proiectul "CEO la stat" majoritatea companiilor din subordinea Ministerului Economiei si Ministerului Transporturilor: Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romgaz, Tansgaz, Transelectrica, Romarm, Oltchim, Tarom, CNFC CFR SA, CFR Calatori, CFR Marfa, Electrificare CFR, Telecomunicatii CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia", Posta Romana.

In cazul Hidroelectrica, procedura a fost amanata dupa ce compania a intrat in insolventa, in luna iunie. In marea parte a celorlalte cazuri, amanarile nu au fost justificate. In putinele cazuri in care s-au facut pasi in aceasta directie, rezultatele nu au fost cele scontate.

Urmatorul pas: selectarea companiilor private de recrutare

In toamna anului trecut, Ministerul Economiei a semnat cu firma de recrutare Pedersen & Partners un contract-cadru pentru suma de aproximativ 600.000 de euro, din care aceasta nu putea incasa mai mult de 120.000 de euro pana la sfarsitul anului. Contractul a fost reziliat in mai 2012, dupa ce Ministerului Economiei a decis sa aleaga o alta modalitate de derulare a procesului. Pentru fiecare manager recrutat, head-hunterii urmau sa primeasca comisioane de pana la 250.000 de euro (la Hidroelectrica).

La randul sau, Ministerul Transporturilor a incheiat, in iulie 2012, cu PwC Romania, in asociere cu firma corespondenta de avocatura D&B David si Baias si George Butunoiu Group un contract de servicii de consultanta in valoare de 200.000 de euro, in scopul recrutarii managerilor privati pentru zece companii aflate in subordinea sa.

Companiile de recrutare au publicat anunturi inclusiv in Financial Times si The Economist.

Si marea vanatoare a inceput

In octombrie, Tarom a fost prima companie de stat pentru care s-a anuntat management privat. A fost format un nou Consiliu de Administratie, condus de bancherul Dan Pascariu. Alaturi de acesta, membri ai CA Tarom au mai fost numiti astronautul Dumitru Prunariu, Lucian Isar, fost ministru delegat al Mediului de afaceri in primul guvern USL, austriacul Heinrich Vystupil, Valentin Macec, apropiat al ministrului Transporturilor de la acea data, Ovidiu Silaghi, si fost consilier al acestuia, Ciprian Ladunca, seful companiei de asigurari Metlife Alico Romania, si omul de afaceri Marius Ghenea.

Heinrich Vystoupil a fost ales director general privat. La scurt timp, acesta a refuzat sa semneze contractul, din motive necunoscute oficial.

O luna mai tarziu, CA l-a numit in functia de director general al Tarom pe Christian Edouard Heinzmann, fost presedinte al Luxair, compania nationala de transport aerian a Luxemburgului.

Tot in octombrie, Lucian Balut, sef al organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functia de CEO al Administratiei Porturilor Maritime, iar Daniel Georgescu, consilier local PSD si director general la Administratia Canalelor Navigabile (ACN), a fost numit si manager privat al ACN.

Schimbarile fulger de la CFR

In decembrie, CNCF CFR SA si-a anuntat noul Consiliu de Administratie, format din presedintele Niels Schnecker, managing senior partner la firma de consultanta Schnecker van Wyk&Pearson, dar si moderator TV din trustul media condus de Dan Voiculescu, Cristian Ghibu, fost broker de asigurari, membru PNL Iasi, organizatie condusa de Relu Fenechiu, din nou Lucian Isar, Dan Sandu, presedinte executiv al MKB Romexterra Bank, si Jiru Enache, secretar de stat la Finante.

Cristian Ghibu a fost numit director general.

Ulterior, Niels Schnecker a renuntat la postul de presedinte al CA, care a fost preluat de Lucian Isar.

De asemenea, grecul Dimitris Sophocleous, fost director financiar la divizia de telefonie mobila a RomTelecom si la A&D Pharma Holdings, a fost numit membru al Consiliului de Administratie si director general al CNCF CFR SA, in locul lui Cristian Ghibu, Schnecker a fost inlocuit in CA cu Raimund Florian Kubinschi, cu experienta in consilii de administratie la societati precum Unicredit Tiriac Bank sau Interbrands Marketing & Distribution.

"Afiliati politic" si managerul "semiprivat"

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a denuntat, in decembrie, modul in care a decurs procesul de selectie a managerilor privati la Electrica Distributie Muntenia Nord (EDMN) si la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Astfel, la EDMN, doi dintre noii membri ai CA sunt "afiliati politic", a aratat administratorul FP, care detine 20% din companie, referindru-se la Darius Mesca si Aurel Gubandru, ambii membri ai PSD.

In cazul companiei Aeroporturi Bucuresti, Franklin Templeton a sustinut ca procesul de selectie pentru numirea unui nou Consiliu de Administratie a fost suspendat fara stabilirea unor termene clare pentru finalizarea acestuia. La conducerea companiei a fost numit in septembrie Cristian Smadu, presedinte al organizatiei din Satu Mare a Partidului Conservator.

Numit director interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO) pana la selectarea unui manager privat, Laurentiu Ciurel, fost vicepresedinte PSD Gorj, ar putea fi chiar el managerul "semiprivat", potrivit premierului Victor Ponta. Premierul a afirmat ca nu sustine ideea numirii unui manager privat strain la CEO, in conditiile in care actuala conducere dovedeste ca face performanta, potrivit publicatiei Gorj Domino.

Ciurel a fost director general al Complexului Energetic Rovinari in perioada guvernarii Tariceanu, numit in functie cu sprijinul deputatului Dan Ilie Morega.

In decembrie, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a semnat cu mai multe firme, printre care si asocierea PwC Tax Advisors & Accountants, D&B David si Baias si George Butunoiu Group, un contract-cadru in valoare de aproape 5 milioane de euro pentru asistenta in alegerea de manageri privati pentru fimele de stat. Procesul continua si in noul an.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#manageri privati companii stat, #rezultate recrutare directori privati, #CEO stat, #privatizari , #privatizare