Dan Nica: Posta putea fi profitabila daca nu era devalizata si jumulita

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 14:00
1349 citiri
Dan Nica: Posta putea fi profitabila daca nu era devalizata si jumulita

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, este de parere ca Posta Romana putea fi o companie profitabila daca nu ar fi fost "devalizata si jumulita intr-o maniera oribila" prin incheierea mai multor contracte "paguboase si defavorabile".

"De-a lungul timpului, societatea a incheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Posta a incheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondentei de mai multe zeci milioane de euro, in conditiile in care compania nu avea bani de benzina pentru propriul parc auto. Contractul a fost incheiat de unul dintre directorii generali care s-a perindat pe la conducerea societatii in ultimii ani", a afirmat Nica, intr-o emisiune la ProTV, potrivit Mediafax.

Ministrul a explicat cat de mare este frauda de la Posta Romana: zeci de milioane de euro. "Vorbim despre contracte paguboase de zeci si zeci de milioane de euro. Tot ce v-am spus este inaintat catre justitie, DNA face intensiv anchete. Vreau sa va dau un alt exemplu, care m-a socat cel mai tare. O firma fara niciun salariat s-a obligat prin 2010 sau prin 2011 sa monteze POS-uri la toate unitatile Postei, dar nu a pus niciunul.

Posta, directorul juridic al companiei, in loc sa rezilieze contractul cu litera care trebuie, l-a reziliat cu alta litera. Instanta a constatat ca rezilierea s-a facut ilegal si, in baza solicitarii firmei respective, a hotarat despagubiri de cinci milioane de euro", a aratat Nica.

Un alt exemplu este ce s-a intamplat la departamentul de coletarie rapida. "Acum 20 de ani Posta avea pe segmentul de coletarie rapida o cota de 100%. Acum a ajuns la 2%. Cum s-a ajuns aici? Fostul director care raspundea de aceasta operatiune avea si el firma privata. Factura pe firma lui, transporta cu masinile Postei coletele si cand si-a facut plinul el a plecat bine-mersi si compania a ajuns la 2%. Acest dosar, precum si celelalte, sunt in ancheta, dar nu pot sa vorbesc despre ele".

Intrebat cati salariati ai Postei vor fi disponibilizati, Nica a afirmat ca, potrivit normarii activitatii de la nivelul anului 2011, vreo 4.500 de angajati "sunt in plus".

Compania a anuntat, vineri, ca vor fi disponibilizati 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....