Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Financial Times: Romania se lupta cu privatizarea

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 13:50
2242 citiri
Financial Times: Romania se lupta cu privatizarea
Foto: Arhiva

Anularea brusca a privatizarii celei mai mari companii de cupru romanesti este un exemplu bun pentru provocarile pe care le are aceasta tara in procesul privatizarii companiilor de stat, comenteaza Financial Times.

In timp ce privatizarea Cupru Min a fost marcata de controverse si neintelegeri in materie de procedura, un nou impuls ar putea creste in spatele liberalizarii companiilor de stat din Romania, scrie Financial Times.

Weekendul trecut, Reuters relata ca Guvernul de la Bucuresti a anulat vanzarea Cupru Min Abrud catre compania canadiana Roman Copper, la numai o zi dupa ce canadienii anuntasera ca sunt de acord cu termenii si conditiile contractului.

Roman Copper a castigat, in luna martie, licitatia, cu 200,8 milioane de euro. Cupru Min are rezerve estimate de 900.000 de tone de cupru, ceea ce reprezinta 60 la suta din rezerva totala a tarii.

Oficialii au spus ca afacerea a cazut pentru ca nu s-a putut ajunge la un acord in legatura cu termenii impusi de guvernul Romaniei. Acesti termeni erau impartiti in trei etape: transparenta, plata rapida si investitii in mediu in valoare de 30 de milioane de euro.

Roman a anuntat, intr-un final, ca este de acord cu conditiile impuse de statul roman, dar acesta a anuntat ca vanzarea nu va mai avea loc.

Liviu Voinea, economist, sustine ca, de fapt, motivul esuarii tranzactiei a fost acela ca guvernul Romaniei si-a dat seama ca afacerea nu este in interesul tarii.

Acesta adauga ca noii termeni ai contractului ar fi trecuit sa fie cei initiali, iar Romania sa nu renunte atat de usor la resursele sale naturale. "Procesul de privatizare a fost putred", a mai spus Voinea, citat de cotidianul Financial Times.

Anul trecut, Guvernul a "carpit" vanzarea companiei petroliere Petrom prin supraevaluarea actiunilor sale. Dar vanzarea a 15 la suta din actiunile distribuitorului de energie Transelectrica, la 27 martie, a fost subscrisa cu peste 50 la suta, aducand statului roman aproximativ 38 de milioane de euro.

Lucian Anghel, economistul sef al BCR, cea mai mare banca din Romania, recent numit presedinte al BVB, comenteaza esecul privatizarii Curu Min afirmand ca este o dovada ca guvernul a reusit sa ia cele mai bune decizii in privinta privatizarii companiilor de stat.

"Guvernul a dat un semnal pietelor internationale, le-a aratat ca ne indreptam spre directia cea buna", a spus analistul.

"Incepand cu vanzarea actiunilor Transeletrica, este clar ca Romania invata de propriile experiente si gaseste noi modalitati de a-si finanta economia cu ajutorul bursei", adauga Anghel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#privatizari Romania Financial Times, #privatizare Cupru Min, #vanzare actiuni Transelectrica , #privatizare