Guvernul schimba strategia de privatizari: Vrea sa vanda pachetul majoritar din filialele Electrica

Marti, 07 August 2012, ora 12:04
3158 citiri
Guvernul schimba strategia de privatizari: Vrea sa vanda pachetul majoritar din filialele Electrica

Guvernul intentioneaza sa vanda o parte mai mare din filialele Electrica, prin oferte publice initiale pe Bursa de Valori Bucuresti.

In planul originial, statul ar fi trebuit sa puna in vanzare pachete de cate 15 procente din capitalul social al companiilor Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord.

Electrica SA, companie controlata de Ministerul Economiei, este actionarul majoritar al fiecarei dintre aceste societati, detinand 78 la suta din capitalul social. De asemenea, Fondul Proprietatea are cate 22 la suta din titluri.

Potrivit unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Economiei, se intentioneaza declansarea a cate unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, la fiecare societate comerciala mentionata, a cate unui pachet de actiuni nou emise, reprezentand 78 la suta din capitalul social existent, plus o actiune.

Inainte de aceasta, se va majora capitalul social al societatilor comerciale cu cate un pachet de actiuni nou emise, reprezentand 100% din capitalul social existent, plus o actiune.

Schimbarea de atitudine din partea guvernului vine dupa discutiile din iunie cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. De altfel, si in Scrisoarea de intentie de pe 7 iunie 2011 se preciza ca se vor "continua eforturile de privatizare" a companiilor respective, prin privatizare majoritara, organizarea de licitiatii pubolice urmand a avea loc pana in prima parte a anului 2013.

In Scrisoarea de intentie semnata pe 30 noiembrie 2011, de catre ministrul Finantelor Publice din acea perioada, Gheorghe Ialomiteanu, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, se preciza "privatizarea minoritara".

Investitii de 1,4 miliarde de lei

Potrivit notei de fundamentare a hotararii, programele de investitii pe care trebuie sa le deruleze, in viitorii cinci ani, cele trei filiale de distributie detinute de Electrica se estimeaza a se ridica la sume importante, care nu pot fi asigurate din surse proprii si necesita atragerea de surse alternative externe, fie imprumuturi bancare, fie finantarea de pe piata de capital.

Astfel, la Electrica Distributie Muntenia Nord ar fi nevoie de investitii de circa 454,554 milioane de lei (102,14 milioane de euro), iar la Electrica Distributie Transilvania Nord sunt necesari 477,817 milioane de lei (107,36 milioane de euro). In acelasi timp, pentru Electrica Distributie Transilvania Sud investitiile necesare se ridica la aproximativ 486,39 de milioane de lei (109,3 milioane de euro).

In aceste conditii, modificarea strategiei de privatizare din "minoritara" in "majoritara" s-a bazat si pe nevoia de atragere de resurse financiare independente de la subscriitori (investitori institutionali si de retail), necesare realizarii proiectelor de dezvoltare, modernizare si retehnologizare ale societatii comerciale, cu impact asupra veniturilor statului, in calitate de actionar pe termen lung.

Cheltuielile pentru ducerea la indeplinire a proceselor de privatizare, precum si orice alte cheltuieli necesare pentru finalizarea cu succes a acestora, vor fi suportate de Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. Bucuresti, se precizeaza in proictul de hotarare.

Cheltuielile cu onorariile datorate intermediarilor sau altor consultanti/auditori independenti necesari a fi angajati de catre societatile comerciale pentru ducerea la indeplinire a strategiei, urmare a recomandarilor intermediarilor, precum si cele pentru admiterea la tranzactionare in sisteme de tranzactionare administrate de Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor vor fi suportate de fiecare dintre societatile comerciale emitente.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...