Sectorul energetic nu trebuie sa fie "strategic" si pazit de CSAT, ci trecut in proprietate privata

Autor: George Mioc - CEO
Sambata, 23 Iulie 2016, ora 07:05
6738 citiri

Politicile socialiste, etatiste nu vor permite dezvoltarea sectorului energetic romanesc, chiar daca, printr-o mare sansa, ele vor fi dirijate de persoane bine intentionate.

Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian, Codrut Seres, Adriean Videanu, Daniel Chitoiu, Constantin Nita: din 2000 pana azi, mai toti ministrii care au gestionat sectorul energetic au ajuns la DNA, iar unii s-au ales cu condamnari.

Din aceasta perspectiva, inteleg ca in Romania pare ca s-a intamplat o adevarata minune atunci cand a aparut un ministru decent (pana la proba contrarie), care face un pic de curatenie in companiile de stat.

Dar nu cred ca este suficient. Eu nu am ascuns niciodata ca sunt un om de dreapta, un republican al carui presedinte favorit este Ronald Reagan. Sunt un admirator al politicilor economice ale doamnei Thatcher, cea care s-a batut cu sindicatele britanice si a pornit un amplu program de privatizare.

Parafrazandu-l pe fostul premier britanic, cred ca privatizarea este fundamentala pentru a imbunatati performanta companiilor energetice romanesti.

Investitiile companiilor energetice de stat, despre care se discuta mult in ultima vreme, sunt afectate de coruptie si ineficienta.

Ar trebui sa recitim cum a decurs retehnologizarea Portilor de Fier, in guvernarea Nastase si sub mandatul ministrului Dan Ioan Popescu: "Un miliard de euro aruncati pe Dunare in afacerea Portile de Fier", scria, prin 2005, presa din Romania.

Acum cateva zile, DNA l-a chemat la audieri, in acest dosar, pe Remus Borza, administratorul Hidroelectrica. Nu cred nici in avalansa de cuvinte mari aruncate de politicienii romani, atunci cand vorbesc despre energie: "sector strategic", "importanta nationala", decizii CSAT.

In mai 2016, presedintele Iohannis ne-a anuntat ca reactoarele de la Cernavoda "reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania". Urmaresc cu atentie ce va urma dupa aceasta declaratie. Probabil, nimic. Daca proiectul era fezabil economic, de ce au fugit toti investitorii straini din asocierea cu statul roman?

Ponta i-a chemat pe comunistii chinezi, cu care, in noiembrie 2015, s-a semnat un memorandum de finantare, despre care nu s-a mai auzit nimic. In paranteza, observ ca Guvernul Ciolos nu are de gand sa se atinga de directorul de la Nuclearelectrica, Daniela Lulache, desi toata presa a scris, in 2012, ca a fost numita politic - pe filiera Mihai Vlasov - Cristian David - si fara sa aiba nicio competenta in domeniul energetic.

Succesul Texasului in domeniul energiei verzi

Noi, texanii, ne mandrim cu faptul ca statul nostru a devenit un lider global in industria energetica. Sper ca nu credeti ca asta se datoreaza doar petrolului. In decembrie 2015, intr-o zi cu vant puternic, s-a ajuns ca 45% din energia acestui stat sa fie produsa din resurse regenerabile.

In pofida reputatiei sale, Texasul a fost, dupa Iowa, al doilea stat care a adoptat o legislatie care cere ca un anumit procent din energia produsa sa provina din resurse regenerabile. Din 2008, s-a investit masiv in liniile de mare putere care leaga zonele in care se obtine energie eoliana de marile orase, care au nevoie de aceasta resursa. De astfel de investitii in infrastructura in liniile de mare putere ar avea o nevoie uriasa si Romania. Dar stiti care este diferenta?

In Texas, aceste investitii apartin unor companii private, care castiga bani de pe urma afacerii si care, din 2008, au vazut oportunitatea. Mai mult, Texasul a evitat complicatele reglementari federale, intrucat are propria autoritate - ERCOT, o organizatie non-profit - care opereaza sistemul energetic si care a inlaturat barierele birocratice din calea investitorilor.

Situatia din Romania

In Romania, doar o companie de stat, "strategica", poate sa detina linii de mare putere. Rezultatul? La o furtuna mai puternica din acest an, stalpii de inalta tensiune au fost smulsi cu fundatie cu tot. Nu sunt bani de investitii majore sau, cand se fac, o parte din bani se sifoneaza in buzunarele clientelei politice.

Investitiile unor companii private in centrale eoliene sau solare - care, in Texas, au facut ca energia electrica sa aiba un pret ridicol de mic - sunt blocate si pentru ca nu exista o retea de preluare a productiei. Veti vedea ca aceeasi problema, a infrastructurii de transport, va aparea si in momentul in care va incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra - daca acest lucru se va intampla vreodata.

Singura solutie: privatizarea

Companiile de stat din sectorul energetic din Romania trebuie privatizate. Transparent, nu prin "negocieri" suspecte, asa cum s-a procedat pe vremea lui Adrian Nastase.

Daca aceste companii raman in mainile unui stat ultracorupt, nu numai ca vom rata oportunitati economice, dar, in absenta unor investitii substantiale, creste riscul unor intreruperi ale curentului, asa cum s-a intamplat la 1 iunie in cea mai mare parte a judetului Valcea si o parte din Arges.

O pana de curent care sa cuprinda intreaga tara a fost evitata in ultimul moment.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#sector energetic Romania, #CSAT sector energetic, #investitii sector energetic , #privatizare