Sute de salariati ai Santierului Naval Mangalia se pregatesc de protest. Daca nu se rezolva in urmatoarele 3 zile, criza s-ar putea prelungi inca cel putin o luna

Marti, 19 Iunie 2018, ora 13:24
3124 citiri
Sute de salariati ai Santierului Naval Mangalia se pregatesc de protest. Daca nu se rezolva in urmatoarele 3 zile, criza s-ar putea prelungi inca cel putin o luna
Foto: Arhiva Facebook/DMHI

Mai bine de o treime dintre cei aproape 1.600 de muncitori ai Santierului Naval Mangalia protesteaza miercuri dupa-amiaza, pe 20 iunie, in piata din centrul orasului, fata de situatia critica in care se afla unitatea de productie.

Oamenii sunt suparati din cauza ca inca nu stiu ce le va aduce viitorul, in ciuda faptului ca au trecut deja trei luni de la momentul in care Ministerul Economiei anunta ca, in parteneriat cu Damen, va prelua santierul naval si il va readuce pe linia de plutire.

Data protestului nu e intamplatoare: urmeaza trei zile in care statul roman are posibilitatea sa solutioneze definitiv criza prin care trece santierul.

Satui sa tot astepte ca Ministerul Economiei si Damen sa cada de acord asupra modului in care vor administra Santierul Naval Mangalia, multi dintre salariati au decis sa iasa la protest pentru a atrage atentia asupra faptului ca unitatea de productie este inca in stare critica.

"Pana acum si-au anuntat intentia de a participa la acest protest circa 600 de salariati. Noi speram ca vor mai veni, insa, si oameni din Mangalia, din cauza ca de viitorul santierului depinde si viitorul orasului.

Nu facem greva, pentru ca legea nu ne-o permite. Am semnat contractul colectiv de munca anul trecut, inainte sa stim ca Damen nu va mai prelua productia in luna decembrie, asa cum era programat.

Asa ca facem acest protest, in afara orelor de lucru si in afara santierului, intre orele 17:30 si 19:00, in Piata Republicii din Mangalia", a declarat pentru Ziare.com liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurentiu Gobeaja.

Acesta ne-a mai spus ca, in ciuda faptului ca salariatii santierului naval au dat dovada de nesfarsita rabdare, viata nu li s-a schimbat in bine, iar problemele unitatii de productie de la Mangalia sunt la fel de mari ca si pana acum.

"Dupa protestul din 22 martie de la Bucuresti, cand Ministerul Economiei ne-a promis ca se vor rezolva problemele, am tot asteptat. Dar din pacate rabdarea noastra n-a folosit la nimic. Lucrurile n-au evoluat in bine. Numarul salariatilor a scazut, intre timp, cu mai bine de 100 si continua sa scada.

Au ramas mai putin de 1.600 si continua sa plece de la muncitori, la personal TESA si manageri. Nici n-ar putea fi altfel, in conditiile in care viitorul este inca incert. Ne taraim. Mai aducem nave la reparat pentru a le asigura oamenilor de lucru de la o luna la alta. Dar nici asa n-au toti incarcare.

In plus, salariile angajatilor de la Santierul Naval Mangalia sunt mai mici decat ale navalistilor de la celelalte santiere, cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. Haideti sa ne gandim ca, lunile trecute, angajatii nostri au mers si au lucrat la acele santiere, dar au primit salariul pe care il au aici, nu cel al colegilor lor navalisti de acolo. Nu e o situatie placuta.

In aceste conditii, actuala conducere ridica din umeri si spune ca abia mai face bani cat sa plateasca salariile in cuantumul actual. Damen, in schimb, ne spune ca inca n-a devenit actionar in firma, asa ca nu poate decat sa discute de principiu, despre ce ar putea fi cand vor prelua actiunie. Azi asa, maine asa. Nimic nu se schimba", a mai spus pentru Ziare.com Laurentiu Gobeaja.

Cum a ajuns santierul in situatie critica si de ce dureaza negocierile atat de mult

Santierul Naval Mangalia - detinut de sud-cooreenii de la DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul SN 2 Mai, in care e actionar majoritar) - era de ani buni ingropat in datorii de sute de milioane de dolari.

Singurul mod in care societatea mixta cu aproape 2.000 de salariati mai putea scapa de faliment era sa gaseasca un nou actionar dispus sa o readuca pe linia de plutire.

Damen si-a exprimat inca din anul 2017 intentia de a face acest lucru, in conditiile in care statul roman ii permite sa cumpere actiunile de la DSME. Initial, statul a fost de acord. Ulterior, insa, s-a razgandit. Asa se face ca, in luna decembrie 2017, Mihai Tudose, la acea vreme premier al Romaniei, anunta ca statul vrea sa nationalizeze santierul pentru a construi "barcute" autohtone.

Evident, Guvernul nu si-a dus la capat promisiunea de nationalizare si doar a tulburat apele la santierul naval de la Mangalia, a carui situatie financiara a inceput sa se inrautateasca, pe fondul opririi constructiei de nave. Negocierile cu Damen au fost, insa, reluate, iar pe 22 martie Ministerul Economiei anunta ca s-a ajuns la o intelegere.

Astfel, Damen urma sa vina cu banii, expertiza si clientii pentru a pune santierul pe picioare si totodata avea sa accepte ca statul roman sa devina actionar majoritar si sa detina 51% din actiuni.

Asa cum era de asteptat, lucrurile erau mai complicate, iar olandezii nu isi asumau revitalizarea santierului doar de dragul dezvoltarii economiei romanesti. Potrivit unui document emis de Adunarea Generala a Asociatilor (AGA) al SN 2 Mai, Damen emitea pretentii privind conducerea unitatii de productie:

"Ca urmare a aportului pe care Damen urmeaza sa-l aduca in proiect (investitii, marca, know-how, portofoliu), a rezultat un interes major al partii olandeze in obtinerea controlului si operational".

Control operational inseamna, de fapt, pentru Damen detinerea unor posturi de directori care sa decida ce se intampla in societate. Or, Santierul Naval de la Mangalia, avand actionariat de stat, se supune regulilor guvernantei corporatiste, stabilite prin OUG 109/2011.

In aceste conditii, e greu de stabilit, la negocieri, cine si cum va detine de facto puterea in Santierul Naval Mangalia.

Urmeaza trei zile in care s-ar putea decide soarta santierului

Statul ar trebui sa rezolve pana vineri problema infiintarii societarii romano-olandeze prin intermediul careia sa fie administrat santierul naval. Daca n-o face acum, criza unitatii de productie s-ar putea prelungi pentru macar inca o luna.

"Pe 21/22 iunie este programata o sedinta extraordinara a AGA la SN 2 Mai. Rolul ei este sa voteze modul in care Ministerul Economiei (prin SN 2 Mai) si Damen vor administra santierul de la Mangalia. Problema este ca inca nu s-a ajuns la o intelegere intre Ministerul Economiei si Damen.

Si chiar daca s-ar fi ajuns, statul trebuie sa isi imputerniceasca reprezentantii sa ia decizii la AGA prin intermediul unui memorandum care trebuie adoptat in sedinta de guvern. Iar asta se mai poata face maine sau poimaine (pe 20, respectiv 21 iunie - n.red.), adica miercuri sau joi, cand se tine, de regula, sedinta de guvern. Daca Executivul nu da memorandumul, nu se face nimic la AGA. Iar o noua sedinta extraordinara a AGA nu se mai poate organiza decat peste 30 de zile.

Deci ar urma inca o luna in care sa ne taraim asa", a explicat pentru Ziare.com Laurentiu Gobeaja.

Pana la acest moment, nicio institutie a statului n-a oferit informatii oficiale privind eventuala finalizare a negocierilor dintre Ministerul Economiei si Damen si nici despre posibilitatea ca in sedinta de guvern de saptamana aceasta sa se voteze un memorandum privind aceasta chestiune.

#santier naval Mangalia criza, #Ministerul Economiei Damen santier naval Mangalia, #criza santier naval Mangalia , #privatizare