Criza geopolitica si ieftinirea petrolului pun probleme Rusiei: Cati bani va pierde

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 21:48
3952 citiri
Criza geopolitica si ieftinirea petrolului pun probleme Rusiei: Cati bani va pierde
Foto: Wikipedia

Criza geopolitica si scaderea pretului petrolului ar putea costa Rusia 4% din produsul intern brut, a declarat un oficial de la Moscova.

Maksim Oreshkin, seful departamentul de strategie din cadrul Ministerului de Finante, a facut aceste afirmatii, joi, informeaza Russia Today.

Lovitura pentru Rusia: Pierde o afacere uriasa cu Statele Unite?

El a amintit de scaderea cotatiei petrolului Ural, relevant pentru aceasta tara, de la 110 dolari/baril in iunie la 93 de dolari/baril in prezent.

Oficialul de la Moscova considera ca aceasta evolutie este strans legata de o cerere mai mica pentru resursa ruseasca, avand in vedere ca Libia a revenit pe piata.

"Cel mai probabil, pretul se va stabiliza in jurul a 90 de dolari pe baril", a mentionat Oreshkin.

Banca Mondiala a coborat de curand prognozele pentru cresterea economica a Rusiei, la 0,5%. In 2013, produsul intern brut s-a extins cu 1,1%, la 2,1 trilioane de dolari.

Rusia, cel mai mare exportator de energie, se bazeaza pe livrarile de petrol si gaze, care reprezinta jumatate din bugetul federal si 70% din totalul exporturilor.

De asemenea, si sanctiunile ameninta viitorul tarii. Seful Lukoil se asteapta ca acestea sa vizeze 20 la suta din productia de petrol, adica aproape 100 de milioane de tone.

Anterior, fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, a avertizat ca masurile luate de Occident ar putea duce la pierderea a 1% din PIB, iar economia ar urma sa intre in recesiune. Daca acestea se vor inaspri si mai mult, declinul ar fi de pana la 5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#sanctiuni efecte Rusia, #criza Ucraina efecte Rusia , #produsul intern brut