Economia Romaniei intre tigrul Europei si pisicul nervos al Estului

de Florin Andrei , economist
Luni, 06 August 2018, ora 07:22

   

Economia Romaniei intre tigrul Europei si pisicul nervos al Estului
Florin Andrei
Romania este una dintre tarile europene cu cea mai rapida crestere a Produsului Intern Brut, dar oare acest lucru inseamna ca romanii o duc mai bine? Este resimtita aceasta constatare economica si in nivelul de trai si dezvoltare?

Citeste toate textele scrise de Florin Andrei pentru Ziare.com

Inainte de a emite o judecata, ar trebui sa ne reamintim cum se masoara PIB-ul. Acesta este suma tuturor bunurilor si serviciilor create in interiorul unei economii, cea mai frecventa masurare fiind in preturi curente, aceasta incluzand automat si cresterea pe inflatie, prin prisma cresterii de preturi.

Mi-am propus in acest articol doua viziuni, atat macro, cat si micro, prin intermediul carora incerc sa analizez, de fapt, starea economica a Romaniei.

Sa incepem cu viziunea macro. Intr-o abordare top-bottom, Romania inregistreaza o crestere economica sustinuta si este printre fruntasele tarilor din UE. Totusi, inflatia a depasit 5% in termeni anuali, iar deficitul bugetar la mijlocul acestui an este dublu fata de 2017, 15 miliarde fata de 6 anul trecut.

In acelasi timp, veniturile au crescut cu 12%, insa exista si o miscare contabila prin considerarea subventiilor la agricultura (7 miliarde de lei - bani europeni) . Parca lucrurile nu mai arata atat de bine, nu? Cresterea economica pare ca este constituita intr-o proportie importanta si din cresterea preturilor (inflatie) si din imprumuturi (deficit).De asemenea, un alt element de luat in calcul sunt si reducerile de taxe operate in ultimii ani, pornind de la faimoasa taxa de mediu.

Simtim aceasta crestere in mod real?La nivel micro, individual, intrebarea la care se gandesc majoritatea oamenilor este daca fata de anul trecut am un venit personal mai mare sau o avutie mai mare.

Unii dintre dvs. vor spune da, castig mai mult, am avut o crestere de salariu sau o crestere a pensiei. Corect, in definitiv cheltuielile de personal ale statului au fost cu 24,4% mai mari in iunie 2018 fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Totusi, simtim aceasta crestere in mod real, avem acelasi cos de cumparaturi si mai raman si bani de pus deoparte? Greu de crezut in conditiile in care inflatia a sters aproape 5% din veniturile suplimentare prin cresterea de preturi.

In cazul in care avem un credit, adaugam si cresterea ratei lunare, iar daca avem un automobil avem si o crestere a contravalorii unui plin de combustibil.

Va mai amintiti anul 2008? Si in acel an am avut o crestere economica record, 7,1%, dar si un deficit bugetar de 5,4%. Ce a urmat dupa anul 2008 ne amintim cu totii, o recesiune accentuata si o serie de corectii in economie.

Am facut o paralela cu anul 2008 pentru a arata ca statul, care ar trebui sa fie cel mai chibzuit administrator, pare ca nu a invatat prea multe. O crestere economica puternica ce nu determina investitii continue in economie (infrastructura, energie, industrie etc.) ramane doar o perioada de frumoasa amintire si, de ce nu, sa spunem direct, de utilizat electoral.

Anul acesta ar fi fost unul propice pentru ca statul sa inceapa ample lucrari de investitii, care sa asigure dezvoltarea economiei in anii ce vor urma. Orice economist cunoaste faptul ca exista cicluri economice, iar cel de crestere se apropie de final, o recesiune fiind mai mult decat previzibila in anii urmatori.

Bursele americane, desi au avut cresteri importante, incep sa fie dominate de neincredere din partea investitorilor, analizele care arata o scadere spre toamna acestui an fiind din ce in ce mai dese (ex. analiza publicata recent de banca JP Morgan).

Si inchei prin a reaminti o fraza folosita de analistii economici: "Atunci cand America stranuta, Europa a racit deja".

Florin Andrei este economist, doctor in Finante si auditor financiar, cadru didactic asociat al Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si burse de valori din cadrul ASE Bucuresti. Lucreaza de peste 5 ani in mediul academic si de peste 11 ani in mediul financiar-bancar. Se descrie ca un profesor "altfel", care pune accent in ceea mai mare masura pe partea practica a notiunilor studiate, ii provoaca pe studenti sa fie mai informati si sa isi dezvolte un limbaj economic dar si sa se implice activ in comunitate.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8283 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cucucorapshan
rank 4
Criza de la finalul lui 2008 n-a fost provocata de falimentul
..bancilor americane? Asa stie toata lumea! Autorul vrea sa zica ca a fost rezultatul cresterii economice a guvernului Tariceanu?

Daca nu, ce rost are sa faci comparatii nefondate?
ZeroAbsolut
rank 3
vreti sa spuneti ca o crestere economica
bazata pe consumul pe datorie e nesanatoasa, contraindicata si expusa unui risc crescut de criza economica, inclusiv pe baza de factori externi? Inseamna ca ati mai invatat ceva economie de ieri :)

Poate imi explicati cum sta treaba si cu somajul acela "foarte mic, cel mai mic": in conditiile in care in 2007-2008 aveam ~350.000 someri, iar acum avem vreo 300.000, si luand in considerare emigratia de vreo 7% pe an, cam cat credeti ca ar fi rata reala de somaj in cazul in care cei plecati la munca in strainatate ar fi fost inca in ROmania?
niculaeda
rank 5
@ZeroAbsolut 09.47
- dati-i cu flit ! un postac care trebuie sa-si recite poezia , ca sa aiba de'o ciorba ! :o(((

"Economia Romaniei intre tigrul Europei si pisicul nervos al Estului"
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Norocul e ca guvernul
Norocul e ca puterea nu-si mai poate impune fanteziile si confuziile intregii economii, ca inainte de privatizare. In plus, s-a stopat anticoruptia si trebuie să te orientezi.
cititoru
rank 5
Nu analiza "top-bottom", nepoate,
ci "de sus in jos". E bine ca indemni studentii sa-si dezvolte un limbaj economic, dar sa si-l dezvolte in romaneste. Pe de alta parte e important sa studieze bine engleza sau spaniola, fara sa ajungem sa vorbim in jargoane ca mexicanii
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor