Anunt BNR despre preturi si inflatie: Cat se vor scumpi produsele si serviciile in 2016

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 12:28

   

Anunt BNR despre preturi si inflatie: Cat se vor scumpi produsele si serviciile in 2016
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflatie pentru acest an, la minus 0,7%.

De asemenea, pentru 2016, prognoza a fost revizuita in crestere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%, a anuntat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

Calculele Guvernului pentru bugetul pe 2016: Crestere economica, inflatie si curs valutar

In raportul publicat in luna august, banca centrala estima pentru finalul acestui an o inflatie de minus 0,3%, iar pentru 2016 de 0,7%.

Guvernatorul BNR a mentionat ca intrarea inflatiei in teritoriu negativ a fost cauzata de reducerea TVA la alimente la 9% in vara acestui an.

"Fara reducerea TVA, nu se intra in teritoriu negativ in mod categoric. Avem si un intervalul mare de incertitudine care ne creeaza dificultati in a lua deciziile cele mai corecte pentru viitor, atat pe plan intern si multe pe plan extern", a mai spus Isarescu.

Potrivit raportului, in cazul in care nu s-ar fi redus TVA la alimente, inflatia ar fi fost de 2,1% in 2015 si de 2,7% la finalul anului 2016.

Rata anuala a inflatiei a coborat la -1,9% - in ce domenii au scazut cel mai mult preturile

Mugur Isarescu a atras atentia si asupra faptului ca masurile fiscale au generat fluctuatii mari in ceea ce priveste evolutia inflatiei, astfel ca, de la o scadere in teritoriu negativ anul acesta pana la jumatatea anului viitor, inflatia va reveni pe crestere, urmand sa se plaseze peste intervalul de variatie in trimestrul trei din 2017.

Tinta de inflatie a BNR pentru urmatorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4620 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Rafalle
rank 5
Pesedeul si poporul
Marile Marimi Kleptomane ar trebui sa inteleaga ca deja preturile la utilitati si mincare depasesc usor pe cele ale tarilor vestice.
Daca nu se intelege acest lucru simplu, dam in altele.
Unele se vad cu ochiul liber.
Un exemplu evident este depopularea uniforma a intregii tari. Se vb de 3 milioane de cetateni plecati, cam 15%, personal consider ca numarul este mult mai mare, cam 25%.
Pe listele de alegaturi apar in continuare *** lui dragnea&pesede plus cei plecati. La fiecare alegeri rudele celor plecati atentioneaza, si se intampla nimic.
Marin2134
rank 5
Bine Pontache, e meritul tau! Sa speram ca viitorul PM va continua
in aceeasi directie!! Si nu ne vom trezi cu imprumuturi la FMI, cresteri de taxe, etc. Cresterea trebuie sa continue!
niculaeda
rank 5
@Marin2134 13.15
"Cresterea trebuie sa continue!"
- creshterea de taxe ! vezi tu dupa 1 ianuarie ce contzine de fapt nou' cod fiscal ! :o(((

"Anunt BNR despre preturi si inflatie: Cat se vor scumpi produsele si serviciile in 2016"
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor