Ziare.com

BNR a modificat prognoza pentru inflatie: Cu cat vor creste preturile in 2016 (Video)

Marti, 09 Februarie 2016, ora 13:26

   

BNR a modificat prognoza pentru inflatie: Cu cat vor creste preturile in 2016 (Video)
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat la 1,4% rata inflatiei pentru finalul acestui an, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de prognoza anterioara, de 1,1%, conform datelor prezentate marti de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflatie de 3,4%.

"Noua prognoza trimestriala reconfirma perspectiva adancirii inflatiei in teritoriu negativ in primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scaderii cotei standard TVA si a altor impozite indirecte. Totodata, se anticipeaza revenirea la inceputul anului 2017 si ramanerea ulterioara a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului tintei.

Aceasta evolutie are ca explicatie epuizarea impactului dezinflationist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale si cresterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesiva a impozitelor indirecte implementate in perioada 2015-2017 determina volatilitatea ratei inflatiei in intervalul prognozat", se arata intr-un comunicat al BNR.

Premiera pentru perioada post-decembrista: Inflatie negativa in Romania

Potrivit acestuia, inflatia s-a mentinut in teritoriu negativ la finalul anului 2015, in linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evolutii a fost aplicarea, incepand cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.Rata anuala a inflatiei s-a situat in luna decembrie 2015 la -0,9%, fata de -1,1% in luna noiembrie si-1,87%, nivelul minim consemnat in luna august.

"Aceasta crestere s-a datorat efectelor de baza asociate evolutiei pretului combustibililor, accelerarii cresterii preturilor la tutun, precum si influentelor restrangerii mai alerte a deficitului de cerere agregata si ale relativei deprecieri a monedei nationale.

In absenta masurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuala a inflatiei s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat in interiorul intervalului de variatie al tintei de inflatie (2,5 la suta +/-1 punct procentual) ", se mentioneaza in comunicatul BNR.


Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6374 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor