Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018.
Totodata, BNR a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019, a anuntat, marti, guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
In luna mai, BNR a revizuit in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna iunie la 0,85%, cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, potrivit statisticilor oficiale.
"Presiunile acumulate pe plan intern incep sa transpara la nivelul preturilor de productie, odata cu disiparea influentei dezinflationiste a mediului extern.
Avem costuri salariale care se duc in sus. Avem o majorare o preturilor de productie", a spus Isarescu.
Majorarile de pret din sectorul energiei inverseaza traiectoria descendenta a dinamicii anuale a preturilor administrate, potrivit guvernatorului.
"Se observa cresteri importante ale preturilor din energie. Ultima luna din raport este iunie, nu a fost surprinsa cresterea din iulie", a afirmat Isarescu.
Leul a fost afectat de scandalurile politice interne
Totodata, miscarea cursului de schimb leu-euro a fost decorelata de evolutiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice si sociale din acest an, a avertizat guvernatorul.
"Vedem o majorare a excedentului de cerere in economie si un grad mai mare de tensiune pe piata muncii. Mai toti indicatorii, salariul brut, rata somajului, confirma apropierea de un grad maxim de tensionare pe piata muncii", a declarat Isarescu.
In plus, viteza de crestere a consumului populatiei este similara perioadei precriza, increderea consumatorilor fiind mare, a spus guvernatorul.
"Este clar ca indicatorul privind consumul populatiei tracteaza economia. (...) Observam si nivelul scazut al ratelor dobanzii si diminuarea aversiunii la risc, care contribuie la cresterea rolului creditarii in impulsionarea cererii", a explicat Isarescu.
El a avertizat ca, in cazul firmelor, cresterea creditarii este mai mica de 2%, in contextul in care nivelul mediu al cresterii este de circa 4%.
De ce sunt peste 50 de milioane de tone de... Vezi tot
mugurel e... Vezi tot