BNR: Inflatia se va reduce la 4,6 la suta in 2011 (Video)

Luni, 08 August 2011, ora 13:15
1412 citiri
BNR: Inflatia se va reduce la 4,6 la suta in 2011 (Video)
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei a anuntat o prognoza mai buna pentru rata inflatiei din acest an, de 4,6 la suta, fata de 5,1 la suta, cat era estimarea din luna mai.

Un impact pozitiv asupra ratei inflatiei a avut scaderea preturilor la produsele agroalimentare, acestea revenind aproape de nivelul din toamna anului trecut, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Avem semnale destul de clare, date care arata o temperare a presiunilor inflationiste din partea preturilor unor materii prime, produse alimentare: la grau, la zahar, unde sunt scaderi semnificative, la semintele de floarea soarelui. Ne asteptam ca aceste reduceri de preturi sa se manifeste si in perioada urmatoare", a declarat Isarescu, luni, in cadrul unei conferinte de presa pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei.

La sfarsitul trimestrului al doilea, rata anuala a inflatiei era de 7,93 la suta, cu 0,08 puncte procentuale sub nivelul din trimestrul I si cu 0,8% sub nivelul prognozat de BNR in luna mai.

De asemenea, alti factori care au influentat favorabil dezinflatia includ pretul combustibililor, in timp ce accelerarea cresterii preturilor administrate si a preturilor produselor din tutun a avut efecte de sens opus.

Pentru 2012, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,5 la suta, in scadere fata de nivelul anterior, de 3,6 procente.

"Mediul extern nu-l vedem actionand favorabil pentru noi, din cauza evolutiei economiei zonei euro si a crizei datoriei suverane. Impactul nefavorabil pentru inflatie se poate manifesta prin iesiri de capital si lipsa de incredere. Scade apetitul catre risc, creste incertitudinea si inclinatia spre prudenta din partea investitorilor straini.

De asemenea, in sensul accentuarii neincrederii si a presiunilor inflationiste actioneaza si cursul de schimb euro - dolar", a explicat Isarescu.

Seful BNR a adaugat ca vor trebui luate in calcul si eliminarea subventiilor la energie, existand incertitudini legate de liberalizarea pietei gazelor naturale si a energiei electrice.

Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Elon Musk a declarat luni seară, 19 februarie, că primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet şi este...
România înregistrează al patrulea deficit comercial din UE. Ce decalaje au apărut anul trecut între importuri și exporturi
România înregistrează al patrulea deficit comercial din UE. Ce decalaje au apărut anul trecut între importuri și exporturi
Pe parcursul anului 2023, România s-a clasat pe locul al patrulea în Uniunea Europeană din perspectiva deficitului de cont curent, conform unor informații recente compilate de Eurostat....
#rata inflatie 2011, #scadere rata inflatie, #Mugur Isarescu inflatie , #rata inflatiei