Ziare.com

BNR: Prognoza de inflatie creste de la 3,7% la 7,8%

de Alexandra Sandru
Vineri, 06 August 2010, ora 11:45

   

BNR: Prognoza de inflatie creste de la 3,7% la 7,8%
BNR a reviziuit prognoza de inflatie pentru 2011 de la 2,8% la 3,1%. Si pentru 2010 estimarea a fost majorata de la 3,7% la 7,8%, din cauza majorarii TVA.

"Pentru finele acestui an calculele indica o inflatie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% in acest an, urmand sa coboare ulterior. Spre sfarsitul anului 2011, tot ca urmare a efectului de baza, dispar cele trei procente care se adauga in urma majorarii TVA, inflatia va intra in intervalul de variatie, in jur de 3%, si va ramane in apropierea acestui nivel", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa de prezentare a Raportului asupra inflatiei.Guvernatorul BNR a explicat ca au fost atat factori care au impins preturile in sus, cat si factori care au dus la dezinflatie.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Pentru trimestrul II, anul curent, inflatia s-a mentinut in intervalul tintit cu variatii destul de modeste. Au fost si factori care au impins preturile in sus, si factori care au actionat in sensul dezinflatiei. Intre cei care au contribuit la mentinerea inflatiei in jurul 4,4-4,5% trebuie sa includem preturile administrate - s-au majorat semnificativ preturile la medicamente.

Au existat si cateva momente de tensiuni temporare, de depreciere a monedei, legate, in principal, de fenomenele din zona noastra. Am avut si o volatilitate mai mare a pretului petrolului", a prezentat Isarescu factorii care au dus la cresterea preturilor.

Alti factori care au influentat prognoza BNR, atat in jos cat si in sus au fost: "persistenta deficitului de cerere, ajustarile din economia privata, am continuat sa avem reduceri semnificative de costuri unitare cu forta de munca. Preturile externe au actionat in sens favorabil pentru dezinflatie, preturile adminisrate si-au accentuat, insa, majorarile. Avem si episodul de la sfarsitul lunii iunie, cursul insa acum este intr-o situatie de relativa stabilitate.

Pretul titeiului - fluctuatii relativ mari ale pretului titeiului si in trimestrul II. Am avut evolutia cursului euro-dolar cu apreciere semnificativa a dolarului si, in consecinta, o depreciere semnificativa a leului fata de dolar. Acest lucru s-a transmis asupra preturilor, mai ales la preturile de combustibil", a mai spus guvernatorul BNR.

El a precizat ca pietele au fost influentate si de discutiile pe marginea programului guvernamental - "Discutiile legate de programul guvernamental si-au spus cuvantul", a mai spus Isarescu.

Consiliul de Administratie a analizat si aprobat raportul trimestrial, potrivit caruia estimarile pentru sfarsitul acestui an arata o inflatie anuala de 7,8%. Conform prognozelor BNR, majorarea TVA de la 1 iulie 2010 va duce la cresterea semnificativa a indicelui preturilor de consum.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1602 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mare porcarie!

Si, culmea, va fi singurul efect palpabil al cresterii TVA cu 5 procente! Din TVA-ul majorat va ajunge foarte putin la buget, din cauza reducerii consumului, a evaziunii fiscale, a preluarii unei parti a majorarii de catre comercianti! In schimb, va fi pretextul perfect pentru cresterea arificiala a preturilor TOCMAI la produsele pt. care NU se plateste TVA (legume, fructe, maruntisuri specifice comertului de taraba si a celui nashpa)! Cum se razbuna aceste masuri luate cu picioarele!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor