BNR: Prognoza de inflatie creste de la 3,7% la 7,8%

Vineri, 06 August 2010, ora 11:45
2021 citiri
BNR: Prognoza de inflatie creste de la 3,7% la 7,8%

BNR a reviziuit prognoza de inflatie pentru 2011 de la 2,8% la 3,1%. Si pentru 2010 estimarea a fost majorata de la 3,7% la 7,8%, din cauza majorarii TVA.

"Pentru finele acestui an calculele indica o inflatie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% in acest an, urmand sa coboare ulterior. Spre sfarsitul anului 2011, tot ca urmare a efectului de baza, dispar cele trei procente care se adauga in urma majorarii TVA, inflatia va intra in intervalul de variatie, in jur de 3%, si va ramane in apropierea acestui nivel", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Guvernatorul BNR a explicat ca au fost atat factori care au impins preturile in sus, cat si factori care au dus la dezinflatie.

"Pentru trimestrul II, anul curent, inflatia s-a mentinut in intervalul tintit cu variatii destul de modeste. Au fost si factori care au impins preturile in sus, si factori care au actionat in sensul dezinflatiei. Intre cei care au contribuit la mentinerea inflatiei in jurul 4,4-4,5% trebuie sa includem preturile administrate - s-au majorat semnificativ preturile la medicamente.

Au existat si cateva momente de tensiuni temporare, de depreciere a monedei, legate, in principal, de fenomenele din zona noastra. Am avut si o volatilitate mai mare a pretului petrolului", a prezentat Isarescu factorii care au dus la cresterea preturilor.

Alti factori care au influentat prognoza BNR, atat in jos cat si in sus au fost: "persistenta deficitului de cerere, ajustarile din economia privata, am continuat sa avem reduceri semnificative de costuri unitare cu forta de munca. Preturile externe au actionat in sens favorabil pentru dezinflatie, preturile adminisrate si-au accentuat, insa, majorarile. Avem si episodul de la sfarsitul lunii iunie, cursul insa acum este intr-o situatie de relativa stabilitate.

Pretul titeiului - fluctuatii relativ mari ale pretului titeiului si in trimestrul II. Am avut evolutia cursului euro-dolar cu apreciere semnificativa a dolarului si, in consecinta, o depreciere semnificativa a leului fata de dolar. Acest lucru s-a transmis asupra preturilor, mai ales la preturile de combustibil", a mai spus guvernatorul BNR.

El a precizat ca pietele au fost influentate si de discutiile pe marginea programului guvernamental - "Discutiile legate de programul guvernamental si-au spus cuvantul", a mai spus Isarescu.

Consiliul de Administratie a analizat si aprobat raportul trimestrial, potrivit caruia estimarile pentru sfarsitul acestui an arata o inflatie anuala de 7,8%. Conform prognozelor BNR, majorarea TVA de la 1 iulie 2010 va duce la cresterea semnificativa a indicelui preturilor de consum.

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: Ziare.com