Rata inflatiei, revizuita la 5,1% - Scumpirea alimentelor, printre cele mai accentuate din UE

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:39
4693 citiri
Rata inflatiei, revizuita la 5,1% - Scumpirea alimentelor, printre cele mai accentuate din UE
Foto: B1 TV

Banca Nationala a Romaniei a modificat prognoza pentru rata inflatiei pentru sfarsitul acestui an de la 3,2 la suta la 5,1%, a anuntat miercuri guvernatorul Mugur Isarescu.

Inflatia media anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a adaugat Mugur Isarescu.

De asemenea, pentru sfarsitul anului 2013, BNR a revizuit estimarea in crestere, de la 3% la 3,5 la suta.

Potrivit acestuia, cel mai important impact negativ il au preturile pentru legume si fructe, al caror pret s-a majorat semnificativ din cauza secetei.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.

Cresterea a fost provocata in special de scumpirea alimentelor, chiar si cu pana la 26% in cazul fructelor exotice, niveluri similare inregistrandu-se si pentru legume si conservele de legume.

"In vara am avut un soc pe partea de oferta, cu precadere oferta agricola, din cauza secetei, dar si a preturilor internationale a produselor agroalimentare. In acesti factori, un rol deosebit defavorabil a fost din partea preturilor volatile: legume, fructe, oua. Anul trecut, in lunile de vara, pretul a scazut puternic, acum a crescut puternic, deci efectul a fost exagerat", a explicat guvernatorul bancii centrale, intr-o conferinta de presa de miercuri.

Potrivit spuselor sale, in ultimul trimestru din acest an si pana la jumatatea trimestrului al doilea din 2013, rata inflatiei va fi in afara pragului de variatie a tintei BNR, prin urmare preturile vor continua sa se majoreze in aceasta perioada.

Ulterior, rata inflatiei va reveni in tinta, urmand ca, la sfarsitul anului 2013, sa se incadreze in banda de variatie.

Totusi, Isarescu este de parere ca, in privinta preturilor produselor agroalimentare, ar trebui sa nu mai existe cresteri spectaculoase. "In ceea ce priveste dinamica preturilor agroalimentare volatile, nu prea este o regula, sa avem 2 ani agricoli prosti. Preturile au crescut oricum foarte mult. Din cauza deficitului de cerere, comerciantii chiar daca ar vrea sa impinga preturile in sus, nu mai pot", a precizat guvernatorul BNR.

Romania, fruntasa la cresterea preturilor alimentelor

Comparand cresterea preturilor produselor agroalimentare cu alte tari din Uniunea Europeana, exceptand Ungaria si Cehia, unde au avut loc majorari ale taxei pe valoarea adaugata, cresterile de preturi alimentare din Romania sunt cele mai mari din Uniuunea Europeana, conform BNR.

"Impactul asupra IPC (indicele preturilor de consum - n.red) este foarte important. Avem ponderea cea mai mare in cadrul IPC a pretului produselor agroalimentare, de 33%. As vrea sa intelegem ca, din acest punct de vedere, indicii nostri de preturi nu sunt prea comparabili, de aici si volatilitatea exagerata a inflatiei anuale in Romania. Intentia noastra este sa miscam privirea spre media anuala, ca sa nu fim foarte tare influentati de cresterile si descresterii anuale", a explicat Isarescu.

Astfel, ponderea alimentelor in IPC este mai mare in Romania chiar si decat in Bulgaria. "Nu cred ca avem o structura de consum diferita", a subliniat guvernatorul BNR, care a adaugat ca ieftinirea si scumpirea produselor agroalimentare sunt fenomene tranzitorii, care nu pot fi controlate de banca centrala prin rata dobanzii.

Cum influenteaza cursul pretul alimentelor

In prima parte a acestui an, moneda nationala a fost stabila, insa, in lunile de vara, la inceput pe fundalul tensiunilor din zona euro, ulterior din cauza situatiei politice interne, aceasta s-a depreciat si fata de euro, dar, si mai mult, fata de dolar.

"Deprecierea nu este mare. A fost mai mare fata de dolar, pentru ca dolarul s-a intarit in fata euro si efectul inflationist via pretul titeiului a fost mai mare", a explicat Isarescu. El a adaugat ca, totusi, o anumita depreciere a leului a fost justificata de factori fundamentali, multi analisti fiind de parere, pana in prezent, ca leul este prea stabil. In plus, BNR nu estimeaza ca, in perioada urmatoare, exista riscuri semnificative pentru deprecierea leului, cu exceptia unor evenimente deosebite.

Evolutia leului are un impact important si asupra preturilor produselor agroalimentare.

"Daca s-a instalat o perceptie ca leul se va deprecia, preturile la import urca. Cand perceptia este de apreciere, miscarea de ieftinire este inceata, raman in partea de sus. De regula, asta se intampla", a explicat guvernatorul BNR.

In septembrie, rata anuala a inflatiei a urcat la 5,33% din cauza scumpirii alimentelor cu 6,91 de procente, comparativ cu perioada similara din 2011, a produselor nealimentare cu 4,30%, iar a tarifelor la servicii cu 4,79 la suta.

#rata inflatie 2012, #Mugur Isarescu crestere inflatie , #rata inflatiei