Cat ne costa scaderea inflatiei

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 21:06
3442 citiri
Cat ne costa scaderea inflatiei

Banca Centrala Europeana (BCE) a dat recent publicitatii previziunile asupra inflatiei in zona euro, pe anul 2014, revizuite dupa concluziile anului precedent si dupa tendintele anului in curs, asa cum apar ele in luna ianuarie.

BCE recunoaste ca prevederile initiale depaseau asteptarile, iar acum coboara nivelul inflatiei prognozate cu 0,4 puncte procentuale - noteaza La Tribune.

Tineri absolventi someri

Este bine sau este rau? Fireste ca este bine pentru cei cu venituri mici, ale caror cosuri se vor umple mai din plin cand se duc la piata. Dar binele este mai mic pentru cei fara nici un fel de venituri, respectiv somerii.

Se pare ca politica de austeritate pe care Europa si-a impus-o singura da roade privind scaderea preturilor, dar ramane fara efecte privind crearea locurilor de munca, somajul fiind o cangrena care macina Europa si care in multe zone a ajuns la os.

Caci degeaba scazi inflatia pentru cei care - mai mult sau mai putin - au din ce plati, daca nu faci nimic pentru cei fara venituri si care in marea lor majoritate sunt tineri absolventi.

2014 a debutat cu cresteri de preturi: Cu cat s-au scumpit tigarile, tuica si cartofii

Europa n-a fost niciodata in situatia ca absolventii universitatilor de prestigiu, ai colegiilor de renume sau ai simplelor scoli de calificare sa fie nevoiti sa-si caute de lucru pe alte continente, departe de familii sau in orice conditii.

Poate ca lor li se pare ciudat ca, in locul joburilor, li se ofera scaderea inflatiei cu cateva zecimi de procent.

Iar cifrele privind inflatia par facute anume pentru specialisti. Expertii occidentali au anuntat recent scaderea prognozei asupra inflatiei la nivelul zonei euro pentru 2014 de la 1,5% la 1,1% in urmatoarele trei luni.

Nici in 2015, inflatia nu va atinge nivelul programat de 2%, oprindu-se la 1,7%, iar in 2016, dupa opinia specialistilor, se va apropia de 1,7%.

Trendul descendent

Trendul ramane descendent si pe termen lung. Este de asteptat ca in 2018 rata inflatiei sa ajunga la 1,87, fata de calculele anterioare care o situau la 1,93%.

Extrapoland, observam ca politica monetara si financiara a zonei euro a fost preluata destul de constiincios si de celelalte tari europene, din afara zonei, care pe de o parte se supun in mod solidar masurilor comunitare, iar pe de alta parte asteapta sa intre la randul lor candva in "zona".

Nimeni n-ar trebui sa-si atribuie merite din scaderea inflatiei in tara sa.

Mai intai, pentru ca trendul descendent al inflatiei a cuprins intreaga zona si este inevitabil ca efectele sale pozitive si negative sa se resimta ca atare.

In al doilea rand, pentru ca prezentarea inflatiei reduse ca pe un trofeu nu este mai mult decat incercarea e a castiga capital politic in propriul interes.

Chiar daca vorbim de consumuri, o inflatie scazuta tinde sa lase cumparatorii in pozitie de asteptare, chibzuind ca momentul achizitiilor va fi mai convenabil intr-un viitor oarecare, cand preturile vor cobori si mai mult.

Este suficient sa ne gandim la cumparatorul de mobile sau chiar de locuinta, care constata o reducere de 20% intr-un anumit interval si observa ca trendul este decendent. N-ar fi tentat sa nu cumpere si sa mai astepte?

Totul pledeaza pentru o interventie cat mai urgenta din partea BCE. Europa n-are nevoie de inflatii masurate cu micrometrul. Are nevoie de o actiune energica si capabila sa opreasca alunecarea in jos a inflatiei, sub pretextul ca acesta ar fi un succes.

Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...