Senatorul Florin Citu avertizeaza: Rata inflatiei poate sa ajunga in toamna pana la 7%

Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 13:13
2922 citiri
Senatorul Florin Citu avertizeaza: Rata inflatiei poate sa ajunga in toamna pana la 7%
Foto: Ziare.com

Rata inflatiei poate sa ajunga pana in toamna la 6,5 - 7%, daca Guvernul continua cu dezmatul pe bani publici, atrage atentia senatorul PNL Florin Citu.

Potrivit acestuia, BNR ar trebui sa creasca dobanda de politica monetara, tinand cont de diferenta dintre dobanzi si inflatie, si se asteapta ca in aceste conditii sa creasca si ROBOR pana la 3,75%.

"Astazi vreau sa va vorbesc pe scurt despre dobanzi. BNR decide ce face cu dobanda de politica monetara. Ar trebui sa o creasca, daca ne uitam la diferenta dintre dobanzi si inflatie, dar ma astept sa ia o pauza in sedinta de azi. Ce inseamna acest lucru? ROBOR la scadente mai mici este limitat la 3,5%, deocamdata. In situatii extreme poate sa creasca peste 3,5%, dar nu poate ramane acolo. Asta este vestea buna.

Vestea proasta acum. Cu o rata a inflatiei in crestere, ma astept sa creasca si in iunie, dobanda de politica monetara trebuie sa creasca. Urmatoarea decizie a BNR este pe 6 august cand dobanda de politica monetara ar trebui sa creasca la 2,75% (cel putin) . Ceea ce inseamna ca va exista loc pentru ROBOR sa creasca pana la 3,75%.

Dar pana atunci, in conditiile de acum, ROBOR la scadente sub 3 luni nu poate sa cresca foarte mult peste 3,5%. Ceea ce inseamna ca rata inflatiei poate sa ajunga pana in toamna la 6,5-7%, daca Guvernul continua cu dezmatul pe bani publici", scrie Florin Citu pe Facebook.

BNR nu are cum sa intervina pentru a stopa cresterea inflatiei

BNR nu are insa cum, in momentul de fata, sa intervina pentru a stopa cresterea inflatiei, a declarat pentru Ziare.com consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, cel mai eficient mecanism cu care BNR poate actiona este dobanda de politica monetara, in sensul cresterii acesteia. Insa Banca Nationala a Romaniei nu poate face acest lucru acum, pentru ca asta ar insemna incetinirea cresterii economice.

"Inflatia de multe ori se regleaza cu dobanda de politica monetara. Inflatia si dobanda sunt surori. Dar nu poti sa duci intotdeauna dobanda de politica monetara acolo unde este inflatia, pentru ca ai in carca Bancii Centrale si cresterea economica de care trebuie sa te ingrijesti.

In momentul de fata, noi avem inflatia anuala de 5,4% si dobanda de politica monetara a Bancii Centrale este de 2,50. Adica jumatate din rata inflatiei. Ceea ce inseamna ca Banca Nationala lupta cu inflatia cu o dobanda real negativa, adica cu o dobanda mult sub rata inflatiei, mergand pana la jumatate.

BNR nu poate sa atace inflatia cu o dobanda de politica monetara de 5%, sa fie dobanda real pozitiva, pentru ca se intampla un lucru rau. Dobanda de politica monetara mare inhiba cresterea economica. Ar domoli inflatia, dar ar domoli si cresterea economica. Deci BNR nu poate interveni cu cel mai eficient mecanism, care este dobanda de politica monetara egala cu inflatia, ca sa o domoleasca, pentru ca ar inhiba cresterea economica", ne-a explicat Adrian Vasilescu.

Rata inflatiei este in acest moment 5,41%, cel mai inalt nivel din februarie 2013.

In luna mai, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 2,25% la nivelul de 2,5% pe an. Analistii se asteptau insa la o crestere mult mai mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#rata inflatie, #dobanda politica monetara , #rata inflatiei