Inflatia, catre un nivel minim record - alimentele s-au ieftinit cel mai mult

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 14:26
1879 citiri
Inflatia, catre un nivel minim record - alimentele s-au ieftinit cel mai mult

Preturile de consum au ramas relativ stabile in noiembrie fata de luna precedenta, inregistrand o scadere usoara de 0,01%, iar rata anuala a inflatiei, pe ultimele 12 luni, a coborat la nivelul record de 1,83%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Conform economistilor de la ING Bank, un nivel similar cu cel din noiembrie a fost atins doar in al doilea trimestru din 2012.

Rata anuala a inflatiei inregistrata in noiembrie a surprins piata, analistii consultati de Bloomberg si Reuters estimand ca ea se va situa in jurul nivelului de 2,2%. Eroarea a provenit din faptul ca preturile alimentelor s-au micsorat mai mult decat se anticipa, conform analizei remise Ziare.com.

Mai mult, economistii de la ING Bank sustin ca indicele va scadea si mai mult in decembrie, cand se va inregistra un nou minim.

In octombrie 2013, rata anuala a inflatiei a fost de 1,88%.

Cu cat au crescut preturile in ultimul an

Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (decembrie 2012 - noiembrie 2013) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2011 - noiembrie 2012), determinata pe baza IPC, este 4,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,5%.

Potrivit INS, in luna noiembrie 2013, fata de luna anterioara, alimentele s-au ieftinit cu 0,15%, in timp ce marfurile nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,06%, respectiv cu 0,10%.

Rata medie lunara a inflatiei in cele 11 luni din 2013 a fost de 0,1%, fata de nivelul de 0,4% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.

Banca Nationala a redus prognoza de inflatie la 1,8% pentru finalul acestui an si la 3% pentru sfarsitul anului 2014. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflatie de 3,1%, similara cu cea pentru finalul anului 2014. Incepand cu 2013, tinta de inflatie stabilita de BNR a fost de 2,5% a1 puncte procentuale.

De asemenea, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere, de la 3,5% la 2% prognoza de inflatie pentru la finele anului, media anuala fiind redusa de la 4,3% la 4,1%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#rata inflatie noiembrie, #record inflatie noiembrie, #inflatie noimbrie, #inflatie minima record , #rata inflatiei