La cat va ajunge inflatia in Romania la finele lui 2013

Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:56
3280 citiri
La cat va ajunge inflatia in Romania la finele lui 2013

Rata inflatiei se va cifra in Romania, la finele anului 2013, la nivelul de 3,4%, pentru sfarsitul anului viitor fiind estimata o rata a inflatiei de 3,5%, conform previziunilor Economist Intelligence Unit.

"Estimam ca inflatia va ajunge la finele anului 2013 la 3,4% si la 3,5% in 2014. Ne asteptam ca, incepand din 2015, inflatia sa scada gradual, pana la 2,7% la finele lui 2017", arata analiza EIU.

Pentru 2015, EIU estimeaza o rata a inflatiei de 3%, la finele anului, aceasta urmand sa scada in 2016 si 2017 la 2,7%.

Perspectiva inflationista s-a imbunatatit continuu, cu o rata a inflatiei anualizata CORE 2 (care exclude preturile administrate, preturile volatile, tutunul si alcoolul) in scadere de la 3,3% la finele lui 2012 la 2,7% la finele lui mai 2013, in timp ce indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) a scazut de la 4,6% la finele lui 2012 la 4,4% la sfarsitul lui mai 2013, semnaleaza raportul EIU.

Rata anuala a inflatiei a fost in mai de 5,3%, avansand usor, cu 0,2% fata de aprilie. Banca Nationala a Romaniei a revizuit proiectia de inflatie pentru finele anului la 3,2%, de la 3,5%, tinand cont de calendarul privind cresterile anuale ale preturilor administrate la electricitate si gaze, de o incetinire a cresterii comertului cu principalii parteneri din UE, o domolire a cresterii inflatiei din zona euro, precum si de o scadere continua a cotatiilor internationale ale petrolului, pe fondul unei cereri mondiale mai reduse.

Niste recolte agricole normale in 2013 si 2014 ar trebui sa aduca o schimbare in dinamica preturilor volatile ale alimentelor, care vor urma o traiectorie descendenta incepand din iulie. Incertitudinile legate de starea de sanatate a economiei din zona euro si criza datoriilor suverane ar putea avea un impact negativ asupra evolutiei cursului de schimb si fluxurilor de capital, si un efect negativ de domino asupra inflatiei.

Alte incertitudini sunt legate de chestiuni de politica interna, cum ar fi calendarul reformelor structurale, mentioneaza analistii EIU.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#rata inflatie Romania, #Romania inflatie 2013 , #rata inflatiei