Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Nu Europa a crescut inflatia din Romania. Datele care-l contrazic pe ministrul Misa

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 18:49
5084 citiri
Nu Europa a crescut inflatia din Romania. Datele care-l contrazic pe ministrul Misa
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a dat vina pe contextul regional pentru scumpirile din ultima vreme, insa datele Eurostat arata ca tarile din UE au inregistrat o crestere mai mica a ratei inflatiei comparativ cu Romania.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat de curand ca rata inflatiei a ajuns in noiembrie la cel mai inalt nivel din ultimii patru ani.

In aceste conditii, ministrul de Finante a sustinut ca tara noastra urmeaza tendinta regionala si ca schimbarile fiscale din ultima vreme nu au avut o influenta directa asupra scumpirilor.

"Daca m-as raporta doar la modificarile fiscale, ar insemna ca si la nivelul UE cresterea inflatiei e datorata modificarilor fiscale avute la nivelul UE. Dupa cum stiti, nu exista modificari fiscale la nivelul UE, o astfel de corelatie nu stiu cat e de sustenabila (...)

Suntem intr-o tendinta regionala din acest punct de vedere. O tendinta regionala poate influenta costul preturilor din economie, e un factor care influenteaza inflatia. Sunt mai multe elemente din acest punct de vedere, acestea sunt cateva dintre ele. Trebuie sa tineti cont foarte mult si de tendinta in care se afla Europa. Vorbim de o inflatie in crestere la nivelul Europei", a declarat ministrul, citat de Digi24.

Ziare.com a consultat datele Eurostat pentru a vedea evolutia ratei anuale a inflatiei in tarile din zona si la nivelul intregii UE.

Indicele folosit in aceasta statistica este cel Armonizat al Preturilor de Consum (IAPC), care e calculat pe baze comparabile, tinand seama de regulile si standardele de armonizare elaborate la nivelul Comisiei Europene.

Eurostat inca nu a publicat datele aferente lunii noiembrie, asa ca avem doar situatia din octombrie.

Astfel, in a doua luna de toamna a acestui an, rata anuala a inflatiei, masurata conform IAPC, a fost de 1,4% in zona euro, de la 1,5% - cat a fost in septembrie.

La nivelul intregii UE, tendinta a fost aceeasi: indicatorul a ajuns la 1,7% de la 1,8%.

In schimb, in Romania, inflatia a ajuns la 2% in octombrie, de la 1,3%, cat era in septembrie, deci ne aflam peste media Uniunii Europene.

In plus, este cel mai mare salt inregistrat de un stat membru UE! Comparativ, Bulgaria a avut parte de un mic avans, de la 1,3% la 1,5%, Ungaria a ajuns de la 2,5% la 2,2%, iar inflatia in Germania - unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai tarii noastre - a fost in septembrie de 1,8% si in octombrie de 1,5%.

Nu avem inca datele pe luna noiembrie, insa putem trage concluzia ca scumpirile in Romania au loc intr-un ritm mult mai accelerat decat in restul statelor membre UE. Asadar, declaratia ministrul de Finante NU se sustine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#inflatie Romania previziuni Eurostat, #Misa declaratii inflatie vina Europa , #rata inflatiei