Previziuni pesimiste pentru 2018: ROBOR va creste, leul va scadea fata de euro, inflatia isi urmeaza trendul ascendent

Marti, 20 Martie 2018, ora 09:57
7804 citiri
Previziuni pesimiste pentru 2018: ROBOR va creste, leul va scadea fata de euro, inflatia isi urmeaza trendul ascendent
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi Guvernul se lauda constant cu o crestere economica record, prima din Uniunea Europeana, previziunile macroeconomice nu sunt atat de optimiste: in urmatorul an, ne asteptam la o majorare a ratelor de dobanda la creditele in lei (bazate pe indicatorul ROBOR), pe fondul unei deprecieri a leului fata de moneda europeana.

Astfel, pentru urmatoarele 12 luni, analistii CFA Romania anticipeaza o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere, potrivit Indicatorului de Incredere Macroeconomica pentru februarie 2018, publicat luni seara.

ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Aceasta cotatie e importanta, pentru ca ea va fi luata in considerare in calcularea ratelor pe urmatoarele trei luni.

Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica s-a majorat cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 46,7 puncte, in timp ce indicatorul conditiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, pana la 67,1 puncte.

De asemenea, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.

Se asteapta o depreciere a leului fata de euro

In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala.

Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.

Consecinta: rata inflatiei va creste si mai mult

Peste 84% dintre participantii la cercetarea CFA Romania sunt de parere ca rata inflatiei se va majora in urmatoarele 12 luni.

La momentul realizarii sondajului, rata inflatiei avea o valoare de 4,32%.

Dupa revenirea la putere, in decembrie 2016, majoritatea de stanga a votat majorari de salarii pentru bugetari, avertiza Agence France Presse, intr-o analiza de la mijlocul lunii februarie. Asta, desi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) deplange adancirea deficitului, ceea ce va duce la o "supraincalzire" a economiei.

Inflatia a atins rata de 4,3% in ianuarie 2018, cel mai mare nivel din ultimii patru ani. "Tendinta ar trebui sa se mentina in 2018", spunea atunci Matteo Patrone, director regional al BERD pentru Romania si Bulgaria.

Previziuni in crestere pentru ROBOR

In acelasi timp, 96% dintre analisti considera ca ratele de dobanda la leu pentru scadenta la trei luni se vor majora.

Rata medie a ROBOR cu scadenta la trei luni anticipata peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligatiunilor suverane denonimate in lei cu scadenta la 5 ani este de 4,60%. In acest context, pentru scadentele pe termen scurt, CFA Romania anticipeaza dobanzi negative.

Potrivit datelor publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei, ROBOR la 3 luni era la 2,03%.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de CFA Romania in luna mai 2011, reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#ROBOR inflatie credite, #euro paritate BNR, #previziuni bani , #rata inflatiei