Inflația din România, creștere majoră în octombrie, conform statisticilor Uniunii Europene

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 17:15
2238 citiri
Inflația din România, creștere majoră în octombrie, conform statisticilor Uniunii Europene
Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu peste 11% FOTO Pixabay

România a avut a patra cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în octombrie, potrivit datelor publicate miercuri, 17 noiembrie 2021, de Eurostat.

În UE, rata anuală a inflației a crescut la 4,4%, de la 3,6% în luna precedentă. Cele mai ridicate rate s-au înregistrat în Lituania (8,2%), Estonia (6,8%), Ungaria (6,6%) şi România (6,5%).

Față de octombrie 2021, rata anuală a inflaţiei a crescut în toate statele membre, însă cele mai mari majorări au fost înregistrate în Belgia (1,8%), Lituania (1,7%), Spania (1,4%) şi România (1,3%).

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,1% în octombrie, de la 3,4% în septembrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 2,21 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii care au înregistrat o creştere de 0,86 puncte procentuale.

Cu toate acestea, raportul Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,3% de la o lună la alta şi cu 2,1% în ritm anual. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut cu 0,3% de la o lună la alta şi cu 2% în ritm anual.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în octombrie, de la 6,3% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#rata inflatie Romania, #rata anuala inflatie, #inflatie UE, #inflatie zona euro, #infla , #rata inflatiei
Comentarii
Poza Byga
Byga
rank 1
Ai 4lea la inflație primii la dezvoltare