Ziare.com

Rata inflatiei a crescut in decembrie - Cu cat s-au scumpit alimentele

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 11:21

   

Rata inflatiei a crescut in decembrie - Cu cat s-au scumpit alimentele
Rata anuala a inflatiei a fost, in decembrie 2012, de 4,95%, in afara intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,6%, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

In noiembrie, acest indice a fost de 4,56%.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in decembrie 2012 cu 0,60%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,66%, cele nealimentare cu 0,89%, in timp ce tarifele la servicii au scazut cu 0,19%.

La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in ultima luna din 2012 la cartofi (6,53%) si la alte legume si conserve de legume (5,51%), iar la produsele nealimentare, cea mai mare scumpire s-a inregistrat la energie electrica (7,25%).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In cazul marfurilor alimentare, citricele si alte fructe meridionale s-au ieftinit cel mai mult in decembrie fata de noiembrie, cu 5%.

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (ianuarie 2012 - decembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2011 - decembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,4%", se arata in comunicatul INS, publicat pe site.Tinta de inflatie pentru finalul lui 2012 a BNR a fost de 3%, insa Mugur Isarescu, presedintele institutiei, a declarat ca se asteapta la un nivel mult mai ridicat, de 5,1%. Pentru 2013, estimarea este de 3,5%.De asemenea, luni, el a mai mentionat ca BNR tinteste rata inflatiei, insa cresterea economica nu este secundara ca importanta.

"Noi nu avem in cadrul modelului, ca tinta, cresterea economica. Noi tintim rata inflatiei si pentru noi este un obiectiv secundar. Dar cresterea economica nu este secundara ca importanta. Este un indicator extrem de important. Dar, din punctul de vedere al obiectivului principal stabilit prin lege pentru BNR, acesta este stabilitatea preturilor.

Modelul nostru lucreaza cu indicatorul crestere economica intr-o maniera secundara. Noi urmarim diferenta dintre PIB potential si PIB real. Suntem cu prognoza PIB cam in aceeasi zona. Deocamdata, nu am schimbat. In februarie vom face referiri suplimentare privind prognoza de PIB", a afirmat Isarescu.

Declaratiile vin dupa ce Nicoale Danila, membru in consiliul de administratie al BNR, a opinat ca dupa patru ani in care economia a ramas sub amenintarea recesiunii, ar fi timpul ca Banca Nationala sa se implice alaturi de Guvern in eforturile de reluare a cresterii, chiar acceptand o inflatie mai mare decat tintele propuse.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2040 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor