Ziare.com

Rata inflatiei in usoara crestere, la 3 la suta

de Teodora Bodeanu
Vineri, 10 August 2012, ora 11:12

   

Rata inflatiei in usoara crestere, la 3 la suta
Rata anuala a inflatiei a fost de 3 la suta, in luna iulie a acestui an, inregistrandu-se o crestere de 0,59 la suta in comparatie cu luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare, se arata in raportul INS.

Cea mai importanta scumpire a fost in cazul fructelor proaspete, cu 3,1 la suta in comparatie cu iunie, in timp ce pretul cartofilor a scazut cu 6,2 procente.

In privinta marfurilor nealimentare, s-au scumpit energia electrica (5,3%) si tigarile (1,2%). In cazul serviciilor, s-au inregistrat tarife mai mari la telefonie si transport aerian, fiecare cu 1,9 la suta.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (august 2011 - iulie 2012) fata de precedentele 12 luni (august 2010 - iulie 2011) determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC) este de 2,8%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 2,9%", se arata in raportul INS.

Banca Nationala a Romaniei a estimat o rata a inflatiei de 3,2 la suta, pentru finalul acestui an, in timp ce tinta este de 3%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 900 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor