Rata inflatiei, la maximul din acest an - Afla ce produse s-au scumpit in august (Video)

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:03
2685 citiri
Rata inflatiei, la maximul din acest an - Afla ce produse s-au scumpit in august (Video)

Rata anuala a inflatiei a ajuns, in august, la maximul acestui an, pe fondul cresterii preturilor, in principal la combustibili si legume, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, acest indice a atins valoarea de 3,88%, dupa scumpirea produselor alimentare cu 3,30%, a celor nealimentare cu 3,91% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,94%.

Rata anuala a inflatiei s-a dublat fata de luna mai, fiind cea mai mare crestere din ultimii cinci ani, scrie cursdeguvernare.ro.

In iulie, rata anuala a inflatiei urcase la 3%, de la 2,04% in iunie, dupa ce in mai a atins minimul istoric de 1,79%.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in august cu 0,51%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,67%, cele nealimentare cu 0,54%, iar tarifele la servicii au crescut cu 0,12%.

Potrivit INS, cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (septembrie 2011 - august 2012) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2010 - august 2011) determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC) este de 2,8%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 2,9%.

La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la cartofi (9,38%) si fasole boabe si alte leguminoase (8,59%), iar la produsele nealimentare, cele mai importante scumpiri au fost la combustibili (2,01%). Fructele proaspete s-au ieftinit in august cu 11,91%, iar autoturismele si piesele de schimb, cu 0,18%.

Prognoza de inflatie pentru finalul acestui an a BNR este de 3,2%, iar pentru 2013, estimarea este de 3%.

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#rata inflatie august, #rata anuala inflatie august, #crestere preturi august, #inflatie august , #rata inflatiei