Revista Presei: Pretul alimentelor explodeaza. Se intoarce inflatia cu doua cifre?

Vineri, 11 Martie 2011, ora 07:57
2812 citiri
Revista Presei: Pretul alimentelor explodeaza. Se intoarce inflatia cu doua cifre?

Inflatia anuala a crescut considerabil in luna februarie a acestui an, depasind media asteptarilor analistilor, ca urmare a scumpirii alimentelor si in special a cartofilor. Datele INS arata ca inflatia a urcat in a doua luna a anului la 7,6%.

Specialistii din agricultura sustin ca alimentele vor continua sa se scumpeasca si in perioada care urmeaza, ceea ce ridica mari semne de intrebare daca Romania va intra sau nu in criza alimentara.

Salvarea ar putea fi o productie buna pentru anul in curs, care sa fie suficienta inclusiv in ceea ce priveste excedentul pentru export. Problema inflatiei si a scumpirii alimentelor este studiata si de ziarele centrale de vineri, care incearca sa vada incotro o vor lua preturile pe viitor.

Astfel, jurnalistii de la 'Gandul' incearca sa afle "Cum a ajuns cartoful o investitie mai profitabila decat aurul sau bursa: s-a scumpit cu 17% in doar doua luni", in timp ce cei de la 'Romania Libera' vor sa stie daca "se intoarce inflatia cu doua cifre?".

"Cartofii au crescut inflatia" scrie si 'Jurnalul National', in timp ce 'Adevarul' este sigur ca "Romania a intrat in criza alimentara". Pe de alta parte insa, "Tabara face prognoze pentru anul agricol, pretul alimentelor explodeaza", conform 'Puterea'.

Gandul: Cum a ajuns cartoful o investitie mai profitabila decat aurul sau bursa: s-a scumpit cu 17% in doar doua luni

In numai doua luni, cartofii, numiti si "a doua paine a romanilor", s-au scumpit cu 17%, conform datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS). Si asta dupa ce anul trecut cartofii s-au scumpit cu 45%, conform Gandul.

In primele doua luni ale anului, cumulat, bursa a crescut cu 9,6%, in timp ce aurul s-a ieftinit cu 4,8%, iar dobanda oferita de banci pentru un depozit in lei nu ar acoperi nici macar costurile de deschidere a contului.

Un calcul simplu arata ca, daca cineva ar fi cumparat cartofi la finele anului trecut si i-ar fi vandut la finele lui februarie, ar fi obtinut un castig mai mare decat ar fi avut investind la bursa sau in aur sau decat randamentul oferit de banci la depozite.

In 2010, cand cartoful s-a scumpit cu 45%, indicele BET-C al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care reflecta evolutia tuturor titlurilor de pe bursa, a crescut doar cu 14%.

Jurnalul National: Cartofii au crescut inflatia

Pe langa cartofi, conservele de legume, fructele, faina, painea, uleiul comestibil si laptele de vaca s-au scumpit cel mai mult in februarie comparativ cu luna ianuarie.

Cartofii s-au scumpit cu peste 10%, conservele de legume cu circa 8%, fructele proaspete cu peste 4%, zaharul cu 3,52%, uleiul comestibil cu circa 3%, iar faina si laptele de vaca cu peste 2%.

Cresteri au fost consemnate la malai, citrice, branza de oaie si miere de albine care s-a scumpit cu peste 1%, precum si la produse de franzelarie - cu circa 2%, potrivit Jurnalul National.

Daca facem o medie, preturile produselor alimentare au crescut, in februarie, cu 0,77% fata de ianuarie 2011. Pe de alta parte, scaderi ale preturilor s-au inregistrat in februarie doar la oua, care s-au ieftinit cu 2,21%.

Adevarul: Romania a intrat in criza alimentara

Alimentele s-au scumpit in februarie 2011, fata de aceeasi luna din anul precedent, cu 8,83%, date ce nu s-au mai inregistrat din perioada mai-septembrie 2008.

Insa, in acel an, dinamica salariilor acoperea lejer cresterea preturilor la alimente si la celelalte produse/servicii din cosul de consum, astfel ca romanii nu au resimtit scumpirile ca pe o criza.

In prezent insa, preturile cresc galopant, in timp ce salariile scad, ceea ce schimba datele problemei, comenteaza Adevarul.

La toate acestea se adauga indiferenta autoritatilor, caci in timp ce in alte tari se iau masuri extreme pentru contracararea scumpirilor, in baza unor strategii bine puse la punct, Bucurestiul ramane impasibil.

Puterea: Tabara face prognoze pentru anul agricol, pretul alimentelor explodeaza

Avand in vedere scumpirile la alimente, primele reactii au venit chiar de la ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"A fost si un an agricol pe problema cartofului mai deosebit, speram ca anul 2011 sa fie pentru Romania cu productivitate mai mare. Cartoful nu trebuie privit numai prin faptul ca il pui in farfurie, este o planta de mare valoare tehnica si are toate sansele sa creasca ca si productie, mai ales pe baza a ceea ce s-a intamplat in acest an", a spus Tabara, citat de Puterea.

Ministrul sustine ca majorarea pretului cartofului nu are o legatura cu eliminarea subventiei pentru legume. "Este o chestiune tehnica. Pot sa spun ca este o problema care trebuie adusa in actualitate la nivel european datorita faptului ca pe aceasta planta anul trecut au fost probleme fitosanitare extrem de importante si poate ca e bine de deschis o discutie. Culegem niste roade ale celor care au importat fara cap si fara gandire clara, si au importat inclusiv agenti patogeni.

E o problema tehnica, ne preocupa la minister, astfel incat asezarea culturii de cartof in acest an sa fie in zonele cele mai favorabile. Este o chestiune de nivel european, nu numai romaneasca", a spus Tabara.

Romania Libera: Se intoarce inflatia cu doua cifre?

La randul lor, reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR) sustin ca si in urmatoarele luni vor continua scumpirile la alimente.

"Nu trebuie sa luam in considerare doar pretul graului, de exemplu, care a inregistrat, in ultima perioada, o crestere spectaculoasa. La noi, de la inceputul anului, pretul ingrasamintelor s-a dublat, iar combustibilii se scumpesc de la o zi la alta. Toate aceste scumpiri se vor regasi in preturile la alimente", a declarat Marcel Cucu, de la LAPAR, pentru Romania Libera.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara considera ca scumpirile vor continua cel putin pana la viitoarele recolte.

"Este o criza a alimentelor la nivel international si nici noi nu avem cum sa fim ocoliti. Lunile urmatoare vor veni cu alte si alte scumpiri la alimente. Cat priveste cultura cartofului, este destul de probabil ca preturile sa mai creasca, daca tinem cont ca s-a vandut din depozite si toata samanta de cartof. Nu mai exista, de cateva luni, nimic pe stocuri, in schimb, importam si acest lucru se resimte in buzunarele consumatorilor", a mentionat Dragos Frumosu, presedintele FSIA.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Comentarii
anemary
rank 1
personal si daca va trebui sa muncesc altceva ca sa platesc impozitul pe pamant atat asa putin cat am eu va ramane nelucrat si de va fi sa manc numai pamant