Romanii incerca sa scape de ratele de leasing prin inscenari de accidente

Luni, 15 Iunie 2009, ora 23:42
2978 citiri
Romanii incerca sa scape de ratele de leasing prin inscenari de accidente

Ratele de leasing au devenit o povara pentru tot mai multi posesori de autoturisme, dovada stau numeroasele tentative prin care acestia incearca sa scape de plata ratelor.

Una dintre aceste metode presupune incendierea sau avarierea premeditata a masinilor achizitionate in leasing, situatie in care achitarea autoturismului se face de catre compania de asigurari.

In replica, pentru a nu avea de suferit prea mult de pe urma acestor fraude, asiguratorii si-au extins departamentele de investigatii, scrie Ziarul Financiar.

Prin intarirea departamentelor de investigatii, asiguratorii incearca sa-si reduca o parte din cheltuielile cu plata daunelor, mai ales ca valoarea acestora a crescut considerabil in prima parte a anului.

Cresterea valorii daunelor este pusa de oficialii companiilor de profil pe seama devalorizarii monedei nationale, in contextul in care majoritatea platilor se efectueaza in euro, dar are la baza si cresterea alarmanta a numarului de inscenari de accidente.

"In primul semestru ne-am ocupat in mod deosebit de daune, care au scapat de sub control. Este o caracteristica a intregii piete de asigurari generale, care se poate pune pe seama unor factori cum ar fi deprecierea monedei nationale, care influenteaza pretul pieselor de schimb importate, dar si al reparatiilor, al caror cost este de multe ori exprimat in euro. De asemenea, s-a constatat o escaladare a fenomenului de fraudare a societatilor de leasing", sustine Constantin Toma, directorul general al Omniasig, cea mai mare companie din piata de asigurari generale.

Potrivit acestuia, majoritatea persoanelor care incearca sa scape de plata ratelor prin astfel de fraude actioneaza dupa acelasi tipar, ceea ce-i face relativ usor de prins. Daca asiguratorul poate demonstra ca avarierea a fost facuta cu premeditare, clientul nu primeste nicio despagubire

"La leasing, rata de default a fost mult mai mare decat in anii anteriori. Avem foarte multe cazuri de distrugere de masini in leasing, de obicei la miezul noptii, undeva in afara orasului, prin lovirea de un copac sau a unui animal, am avut chiar si cazuri de incendiere intentionata de miniflote (...) Facem expertize si speram sa le dam un semnal serios celor care vor sa isi transforme masinile in bani pe spinarea noastra. Am intarit departamentul de investigatii, care are ca scop principal lupta impotriva fraudelor", a mai declarat Constantin Toma in cadrul aceluiasi interviu.

In acest an incasarile din asigurari auto si-au incetinit semnificativ cresterea sau chiar scad in cazul unor companii, in timp ce daunele continua sa urce.

Spre exemplu, la Omniasig in primul trimestru primele brute subscrise din asigurari auto Casco au urcat cu 7%, in timp ce daunele platite au avut un ritm de crestere de 89%. Pe partea asigurarilor obligatorii (RCA), subscrierile au scazut usor, cu aproape 1%, in timp ce daunele s-au majorat cu 81%.

Toate aceste cifre sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat politele auto predomina in portofoliul tuturor companiilor de asigurari.

"In orice companie mare de asigurari din Vest asigurarile auto reprezinta 65-70% din portofoliu, iar aici depasesc 75%. Daca reusim sa dam jos 5-10% din aceasta pondere, probabil ca rezultatul pietei ar fi cu totul altul", a completat Toma, a carui companie merge pe profit, cu un rezultat pozitiv de 4 milioane de euro brut in primul trimestru, pe o piata care se afla de trei ani deja pe pierdere neta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#constantin toma, #omniasig, #fraude, #inscenari accidente , #rata inflatiei