Test de economie pentru romani - la vara vom avea inflatie negativa

Luni, 11 Mai 2015, ora 08:08
4855 citiri
Test de economie pentru romani - la vara vom avea inflatie negativa
Foto: Hepta.ro

Conform scenariului de baza al prognozei facute de BNR, rata anuala a inflatiei IPC ar urma sa ajunga la 0,2% la finele anului in curs si la 1,9 la suta pentru finalul anului 2016.

Aceste valori au fost revizuite semnificativ in jos in raport cu proiectia anterioara (-1,9% pentru 2015 si -0,5% pentru 2016) ca urmare a implementarii cotei reduse de TVA la produsele alimentare.

Traiectoria proiectata prevede scaderea ratei anuale a inflatiei la valori negative incepand cu trimestrul II 2015 si pana in trimestrul I 2016, cu exceptia sfarsitului anului in curs.

Dupa disiparea efectului initial al reducerii de TVA la alimente, rata anuala a inflatiei ar urma sa revina la valori pozitive tot mai mari, pentru a reintra in interiorul intervalului tintei de 2,5% plus/minus 1% de-abia in trimestrul IV 2016.

Deficitul de cerere va continua sa actioneze pentru a frana cresterea preturilor, dar se va afla in continua si tot mai pronuntata atenuare pe tot intervalul de prognoza. In acest timp, presiunile din partea inflatiei importate, ceva mai ridicate initial (vezi devalorizarea recenta a leului in raport cu dolarul), sunt prevazute a se tempera.

Efectul de baza se va manifesta cel mai puternic in lunile de vara, cand reducerea generala a preturilor va fi mai pronuntata decat anul trecut. Cu cat valorile consemnate vor fi mai jos decat cele din aceeasi luna a lui 2014, cu atat vom asista la o scadere mai pronuntata a inflatiei anuale, nefiind exclus sa ajungem cu cresterea preturilor chiar undeva sub pragul de -1%.

Citeste mai multe despre Test de economie pentru romani - la vara vom avea inflatie negativa pe Curs de guvernare

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#rata inflatiei BNR 2015, #inflatie negativa BNR 2015 , #rata inflatiei