Ziare.com

Agentia Fitch face o radiografie sumbra a economiei romanesti si avertizeaza: Incertitudinea politica complica si mai mult situatia

Marti, 03 Septembrie 2019, ora 17:20

   

Agentia Fitch face o radiografie sumbra a economiei romanesti si avertizeaza: Incertitudinea politica complica si mai mult situatia
Ruperea coalitiei guvernamentale din Romania creste incertitudinea politica inaintea unui an electoral si pe fondul avansului dezechilibrelor macroeconomice, ceea ce reduce si mai mult probabilitatea, amploarea si natura unor posibile eforturi destinate tinerii sub control a unui deficit bugetar in crestere, semnaleaza agentia de evaluare financiara, Fitch Ratings.

Potrivit Fitch, incertitudinea politica complica si mai mult politica economica intr-un moment in care indicatorii fiscali si externi s-au deteriorat. Deficitul bugetar (pe cash) in primul semestru este de 1,8% din PIB, fata de 1,2% din PIB, respectiv 0,6% din PIB, in perioada similara a lui 2018, respectiv 2017.

"In opinia noastra, masurile de corectie din rectificarea bugetara adoptata de Guvern la inceputul lunii august sunt insuficiente pentru a duce in jos deficitul pana la tinta de 2,76% din PIB. Estimam ca deficitul se va situa la 3,4% din PIB in 2019, de la 3% din PIB anul trecut, si consideram ca prognozele Guvernului se bazeaza pe asteptari optimiste privind veniturile", subliniaza Fitch.

Analistii agentiei de evaluare mai spun ca deficitul de cont curent al Romaniei s-a deteriorat si el, crescand cu aproape 40% in prima jumatate anului, in principal din cauza unei cresteri semnificative a deficitului balantei comerciale. Avand in vedere ca deficitul nu este finantat integral prin investitii straine directe, aceasta adancire a deficitului de cont curent ar putea majora datoria externa neta, spun acestia.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Fitch subliniaza ca este neclar daca Guvernul de la Bucuresti poate avansa cu planurile privind majorarea pensiilor cu 40% in luna septembrie 2020, dupa o majorare de 15% in septembrie 2019.

"Daca majorarea pensiilor din luna septembrie a anului urmator nu va mai avea loc, aceasta ar reduce presiunile vizand majorarea veniturilor pentru a acoperi cheltuielile", subliniaza Fitch

"Pe ansamblu, credem ca incertitudinea politica creste riscurile la adresa finantelor publice si a supraincalzirii economiei in avanpremiera unei perioade electorale aglomerate. Abordarea bazata pe improvizatie care a permis Romaniei sa indeplineasca tinta de deficit de 3% in ultimii ani ar putea fi mai dificila, avand in vedere ca ritmul de crestere incetineste, iar oportunitatile de reducere imediata a cheltuielilor devin mai putine", concluzioneaza analistii Fitch.

Agentia subliniaza ca deficitul bugetar si cel de cont curent sunt principalele slabiciuni la adresa ratingului suveran "BBB minus" cu perspectiva stabila de care beneficiaza Romania. Un proces de elaborare a politicilor mai predictibil si mai credibil ar sustine mai bine consolidarea fiscala sau masurile de imbunatatire a stabilitatii macroeconomice, este de parere Fitch.

La finele saptamanii trecute, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, a reconfirmat ratingul de tara al Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila, dar a atras atentia ca ritmul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 4% in acest an, dupa care se va reduce in 2020-2021 din cauza incetinirii cererii externe, a reducerii ritmului de crestere a salariilor si a unui mediu fiscal mai neutru.

Standard&Poor's avertizeaza: Cresterea economica a Romaniei se va reduce, deficitul e acoperit din ce in ce mai mult prin datorii

Reprezentantii agentiei de estimau ca deficitul fiscal al Romaniei va ramane la aproximativ 3% din PIB in 2019 pe fondul cresterii solide a PIB-ului, a posibilitatii unor noi dividende din partea companiilor de stat si a unor noi taieri ale bugetelor de investitii.

Potrivit acesteia, tinand cont de alegerile ce urmeaza, deficitul bugetar se va majora usor in 2020, spre 3,4% din PIB.

"Romania se pregateste de alegeri prezidentiale in 2019 si de alegeri locale si parlamentare in 2020. Avand in vedere acest lucru, ne asteptam ca deficitul guvernamental sa se majoreze usor la 3,4% din PIB in 2020. Credem ca presiunile la adresa bugetului Romaniei vor persista pana in 2022", considera analistii S&P.

Ei mentioneaza ca majorarea deficitului la 3,4% din PIB in 2020 va trebui rezolvata de viitorul Guvern.

"Ne asteptam ca ajustarea fiscala sa includa renuntarea la unele dintre majorarile de pensii preconizate in recent adoptata lege a pensiilor. In plus, deficitul mai mare al Romaniei ar putea determina Comisia Europeana sa demareze o procedura de deficit excesiv in 2020, ceea ce ar facilita prudenta fiscala. In cele din urma, ajustarea fiscala ar putea conduce la reducerea consumului guvernamental si la diminuarea cresterii economice", mai noteaza S&P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Fitch analiza economie avertisment
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2848 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Why Economists Are Always Wrong

https://www.youtube.com/watch?v=o7BOdxyAKgo

 

Why are you always wrong

h-cct?

vintaj

Asa, si cine spune asta? corbettreport? Who the f... is that?!
Dragul meu, citesti prea multe teorii conspirationiste. O sa-ti cada greu la stomac. Deja vad ca eructezi cam mult.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor