Agentiile americane de rating - sa ne temem sau nu de ele?

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 12:16
1525 citiri
Agentiile americane de rating - sa ne temem sau nu de ele?

Evaluarile facute de agentiile de rating influenteaza direct pietele financiare, reprezentand principalul indicator care ghideaza activitatile investitorilor, determinand in final starea generala a economiei. Fiind vorba, asadar, de o responsabilitate uriasa, obiectivitatea si competenta sunt atribute cheie pentru activitatea agentiilor de rating.

De aceea, actiunile principalelor agentii de evaluare financiara, companiile americane Standard&Poor's, Moody's si Fitch, vizand retrogradarea ratingurilor tarilor indatorate din zona euro, in pofida eforturilor necontenite ale liderilor europeni de a pune capat crizei au atras numeroase critici si acuzatii.

In special, decizia S&P din luna ianuarie privind reducerea ratingurilor a noua state din zona euro, printre care si Franta si Austria, care si-au pierdut calificativele maxime triplu "A", a atras furia liderilor europeni.

Astfel, Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si-a exprimat convingerea ca momentul ales nu este accidental si a descris decizia ca fiind "inconsistenta intr-o perioada in care zona euro desfasoara o activitate decisiva pe toate fronturile ca raspuns la criza", intr-o declaratie publicata pe pagina de Internet a Comisiei Europene.

Desigur, decizia S&P a venit dupa un alt summit neincununat de succes al oficialilor europeni.

Potrivit directorului Asociatiei Managementului Investitiilor, Guy Sears, retrogradarile recente demonstreaza faptul ca agentiile reflecta, nu cauzeaza problemele fiscale de baza.

"Agentiile de rating vor ramane o parte importanta pe pietele financiare in anii care vor urma", a spus Sears, potrivit The Telegraph.

Raman insa de actualitate acuzatiile privind practicile incorecte ale agentiilor de evaluare financiara din 2008, la inceputul crizei financiare globale, potrivit carora, in incercarea de a-si creste cota de piata, ar fi orientat gresit investitorii acordand ratinguri de top bancilor cu o calitate dezastruoasa a portofoliilor de credite ipotecare.

Acum sunt acuzate de exces de zel pentru a arata ceea ce toata lumea cunoaste, manifestandu-si ingrijorarea fata de fragilitatea zonei euro si anuntand falimentul Greciei.

Potrivit ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schauble, citat de BBC, "actiunea agentiilor de rating nu ar trebui supraestimata."

Totusi, acestea contribuie prin deciziile lor la aplificarea tensiunilor de pe piete si inrautatirea situatiei tarilor aflate in vizor, ducand la cresterea costurilor de finantare.

Citeste si:
Șeful diplomației europene: criza prețurilor la energie, un „joc geopolitic major”
Șeful diplomației europene: criza prețurilor la energie, un „joc geopolitic major”
Criza prețurilor la energie este rezultatul unui „joc geopolitic major”, a spus joi, la summitul Uniunii Europene, Josep Borrell, șeful diplomației europene. „Actualele prețuri la energie...
Italia cere Uniunii Europene crearea imediată a unui sistem comun de stocare a gazelor
Italia cere Uniunii Europene crearea imediată a unui sistem comun de stocare a gazelor
Italia a cerut UE să înceapă să lucreze imediat la un plan de creare a unui sistem comun de stocare pentru rezervele strategice de gaze, a anunţat vineri premierul Mario Draghi, transmite...
Sursa: Ziare.com