Agentiile de rating, tot mai irelevante pentru piete

Marti, 29 Mai 2012, ora 20:04
2373 citiri
Agentiile de rating, tot mai irelevante pentru piete
Foto: Arhiva

Deciziile agentiilor de rating nu mai produc reactii negative pe piete, ultima dovada in acest sens fiind retrogradarea de catre Moody's a unor banci suedeze, care a dus la un efect total opus fata de cel asteptat, adica cresterea actiunilor si scaderea costurilor de imprumut.

Astfel, investitorii nu se mai bazeaza pe concluziile agentiilor de rating, ci pe analizele proprii, pentru a vedea daca merita sa vanda sau sa cumpere actiuni, noteaza Bloomberg.

"Ne putem da seama si singuri cat de solide sunt bancile suedeze si nu acordam prea multa importanta informatiilor transmise de agentiile de rating. Tot mai mult, piata pare sa adopte o abordare similara", comenteaza un partener la fondul Norron din Stockholm, care se ocupa de active in valoare de 200 de milioane de dolari.

UE incearca sa reduca influenta agentiilor de rating asupra pietelor financiare, iar investitorii par tot mai dispusi sa ignore Moody's, Standard & Poor's si Fitch.

Danemarca, care detine presedintia UE, a anuntat recent ca a obtinut sprijinul blocului comunitar pentru initiative de scadere a influentei agentiilor de rating. Bancile din aceasta tara au inceput deja sa renunte la contractele cu Moody's.

Agentia de rating a retrogradat, saptamana trecuta, cu cate o treapta bancile suedeze Nordea si Svenska Handelsbanken, la Aa3, respectiv DNB Bank la A1. Calificativele SEB si Swedbank au fost confirmate, in timp ce Landshypotek a fost retrogradata cu doua trepte, la Baa2. Toate ratingurile au perspectiva stabila.

Actiunile Handelsbanken au inchis in urcare pe 24 mai, ziua in care a fost anuntata retrogradarea. Titlurile Nordea si DNB au avansat in aceeasi zi cu pana la 1,6%, insa au pierdut ulterior cresterile in linie cu sectorul bancar european.

Dobanda obligatiunilor Nordea cu maturitate la 7 ani a scazut pe pietele secundare, in ultimele doua sedinte, cu 4 puncte de baza, la 2,61%, in timp ce randamentul Handelsbanken pentru titluri cu scadenta la cinci ani a coborat la 2,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#relevanta agentii rating, #investitori agentii rating, #Moody s retrogradare banci Suedia, #efecte retrogradare banci Suedia , #rating