Chinezii cer SUA sa-si vindece dependenta de datorii

Sambata, 06 August 2011, ora 14:51
2384 citiri
Chinezii cer SUA sa-si vindece dependenta de datorii

China a cerut Statelor Unite sa isi "vindece dependenta de datorii" si sa "invete sa traiasca in functie de venituri", dupa ce agentia Standard & Poor's a scazut ratingul SUA de la AAA, cel mai inalt rang, la AA+.

Cel mai mare detinator de obligatiuni americane, China acuza politicienii americani de lipsa de viziune, avand in vedere discutiile prelungite pentru ridicarea plafonului de indatorare, care ar putea sa puna in pericol intreaga economie globala, relateaza LA Times.

"China, cel mai mare creditor al singurei super-puteri mondiale, are tot dreptul sa ceara Statelor Unite sa isi restructureze datoriile si sa asigure activele in dolari ale Chinei", se arata intr-un comentariu aparut in presa chineza.

Administratia Obama, despre decizia S&P de a reduce ratingul SUA: o eroare!

"Daca nu se fac reduceri semnificative in cheltuielile gigantice pentru armata si costurile umflate ale asigurarilor sociale, aceasta retrogradare ar putea fi doar un preludiu la alte reduceri de rating devastatoare, care vor provoca turbulente si mai mari in pietele financiare", se adauga in comentariu.

De altfel, oficialii chinezi si-au exprimat de multe ori ingrijorarile privind investitiile in dolari. Miercuri, ei au cerut SUA sa evite intrarea in incapacitate de plata si sa-si reduca deficitul. Pe langa obligatiunile in valoare de 1,2 trilioane de dolari, aproximativ doua treimi din rezervele valutare ale Chinei sunt in dolari.

Scaderea ratingului reprezinta o premiera in istoria Statelor Unite, care au avut rating maxim inca de la infiintarea agentiilor de profil. In schimb, o agentie de rating chineza, Dagong Global Rating, a scazut ratingul SUA de doua ori deja, ultima data miercuri, invocand problemele legate de datorii.

SUA au pierdut ratingul AAA, in premiera - vezi de ce se teme S&P (Video)

"Acum, S&P a dovedit ca agentia chineza nu a facut nimic altceva decat sa arate investitorilor globali uratul adevar", se arata in comentariu.

Jin Canrong, decanul catedrei de relatii internationale la Universitatea Renmin din China, sustine ca Beijingul este ingrijorat din cauza posibilitatii unei alte recesiuni mondiale, mai ales ca guvernele din intreaga lume au ramas fara bani in urma masurilor luate pentru iesirea din recesiunea din 2008.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com