Cine e "omul-foarfeca", cel care decide cat de riscanta este o tara

Marti, 14 Februarie 2012, ora 14:02
3018 citiri
Cine e "omul-foarfeca", cel care decide cat de riscanta este o tara
Foto: Arhiva

Agentia de rating Standard&Poor's a retrogradat pe 13 ianuarie noua tari din zona euro, Franta si Austria ramanand fara ratingul de triplu-A. Astfel, un mare semnal de alarma a fost dat pe piete cu privire la sanatatea financiara a regiunii.

Totodata, miscarea a adus in centrul atentiei publice persoanele din cadrul agentiei de rating care iau aceste decizii, potrivit Reuters.

Poate ca Moritz Kraemer, analistul-sef al departamentului S&P, este putin cunoscut public, insa deciziile sale au un impact urias. Din 2007, Kraemer si echipa sa de economisti fara prea multa notorietate din divizia europeana a S&P au retrogradat tarile din zona euro de 36 de ori.

Valuri de taieri i-au adus lui Kraemer porecla de "omul foarfeca" ("Mr Scissorhands").

Kraemer, care a crescut in Germania, si-a obtinut doctoratul de la Universitatea Goettingen din centrul tarii, unde a studiat economiile din tarile in curs de dezvoltare, defrisarea tropicala si modalitatile in care proiectele de cai ferate pot reduce saracia in Africa.

Analistul vorbeste engleza, germana, franceza si spaniola.

Kraemer s-a alaturat in 2001 biroului din Londra al S&P in calitate de analist pe probleme suverane. In doi ani a devenit seful echipei de analisti ai diviziei europene, ulterior fiind promovat intr-o functie pentru monitorizarea Europei, Orientului Mijlociu si Africii in 2006. Aceasta promovare i-a permis sa revina in Frankfurt.

In prezent, Kraemer coordoneaza o echipa de 12 analisti.

Cand un analist recomanda o modificare de rating, acesta prezinta o evaluare facuta in acest scop unui comitet de rating secret, care poate aproba sau respinge schimbarea.

Retrogradarea sau imbunatatirea ratingului datoriei unei tari influenteaza costurile de finantare ale intregii natiuni si chiar poate determina daca investitorii vor investi sau nu in aceasta tara.

Agentiile de rating au fost dur criticate pentru reactia lenta in preajma crizei din 2008, iar acum sunt criticati de politicienii europeni pentru excesul de zel manifestat.

C.S.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#agentii de rating, #retrogradari state zona euro, #moritz kraemer , #rating