Cine e "omul-foarfeca", cel care decide cat de riscanta este o tara

Marti, 14 Februarie 2012, ora 14:02
2811 citiri
Cine e "omul-foarfeca", cel care decide cat de riscanta este o tara

Agentia de rating Standard&Poor's a retrogradat pe 13 ianuarie noua tari din zona euro, Franta si Austria ramanand fara ratingul de triplu-A. Astfel, un mare semnal de alarma a fost dat pe piete cu privire la sanatatea financiara a regiunii.

Totodata, miscarea a adus in centrul atentiei publice persoanele din cadrul agentiei de rating care iau aceste decizii, potrivit Reuters.

Poate ca Moritz Kraemer, analistul-sef al departamentului S&P, este putin cunoscut public, insa deciziile sale au un impact urias. Din 2007, Kraemer si echipa sa de economisti fara prea multa notorietate din divizia europeana a S&P au retrogradat tarile din zona euro de 36 de ori.

Valuri de taieri i-au adus lui Kraemer porecla de "omul foarfeca" ("Mr Scissorhands").

Kraemer, care a crescut in Germania, si-a obtinut doctoratul de la Universitatea Goettingen din centrul tarii, unde a studiat economiile din tarile in curs de dezvoltare, defrisarea tropicala si modalitatile in care proiectele de cai ferate pot reduce saracia in Africa.

Analistul vorbeste engleza, germana, franceza si spaniola.

Kraemer s-a alaturat in 2001 biroului din Londra al S&P in calitate de analist pe probleme suverane. In doi ani a devenit seful echipei de analisti ai diviziei europene, ulterior fiind promovat intr-o functie pentru monitorizarea Europei, Orientului Mijlociu si Africii in 2006. Aceasta promovare i-a permis sa revina in Frankfurt.

In prezent, Kraemer coordoneaza o echipa de 12 analisti.

Cand un analist recomanda o modificare de rating, acesta prezinta o evaluare facuta in acest scop unui comitet de rating secret, care poate aproba sau respinge schimbarea.

Retrogradarea sau imbunatatirea ratingului datoriei unei tari influenteaza costurile de finantare ale intregii natiuni si chiar poate determina daca investitorii vor investi sau nu in aceasta tara.

Agentiile de rating au fost dur criticate pentru reactia lenta in preajma crizei din 2008, iar acum sunt criticati de politicienii europeni pentru excesul de zel manifestat.

C.S.

Citeste si:
Oana Gheorghiu, mesaj de revoltă către liderii PNL: "Rușine măi băieți, că bărbați nu sunteți! Rușine!"
Oana Gheorghiu, mesaj de revoltă către liderii PNL: "Rușine măi băieți, că bărbați nu sunteți! Rușine!"
Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește Viață, cea care alături de Carmen Uscatu, împreună cu sute de mii de donatori, construiesc primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică...
Florin Cîţu continuă "baletul" refacerii USL: "PSD vorbeşte de un armistiţiu. E un pas înainte important"
Florin Cîţu continuă "baletul" refacerii USL: "PSD vorbeşte de un armistiţiu. E un pas înainte important"
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, apreciază că este "un pas important înainte" faptul că PSD vorbeşte de un armistiţiu pentru susţinerea noului guvern până la 1 februarie. "Dacă e...
Sursa: Ziare.com