Moody's mai sperie Europa? Ce efecte au produs retrogradarile in lant

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 08:06
2599 citiri
Moody's mai sperie Europa? Ce efecte au produs retrogradarile in lant
Foto: Arhiva

Moody's a retrogradat, luni seara, sase tari europene si a acordat calificativ negativ ratingului maxim al Marii Britanii, Frantei si Austriei. Daca pana acum un an, stirea ar fi afectat indicii bursieri sau economici ai statelor vizate, in ultima perioada, acestia au ramas aproape impasibili la deciziile agentiilor de rating.

Moody's a retrogradat calificativele Italiei (A3 de la A2), Portugaliei (Ba3 de la Ba2), Spaniei (A3 de la A1), Slovaciei (A2 de la A1), Sloveniei (A2 de la A1) si Maltei (de la A3 la A2).

In plus, agentia de rating a pus sub perspectiva negativa ratingurile Marii Britanii, Frantei si Austriei.

"Aceasta decizie reprezinta, prin extindere, un raspuns la retrgoradarile agresive realizate de celelalte agentii, Standard & Poor's si Fitch. Astfel, consideram ca miscarea facuta de Moody's nu va avea decat un impact limitat pe pietele financiare", a precizat economistul de la RBC Capital Markets, Peter Schaffrik, citat de Financial Times.

In aceste conditii, indicele FTSEurofirst 300, care arata evolutia celor mai importante actiuni, a scazut cu doar 0,2%, recuperand din pierderea de 0,3%, inregistrata luni.

Moody's reduce ratingul a sase state europene

Specialistii au precizat ca aceste retrogradari erau previzibile si ca tendinta negativa a indicilor bursieri este una pe termen scurt.

In plus, euro a fost cotat, marti dimineata, la 1,3156 dolari, reprezentand o scadere de 0,23%. De asemenea, si lira sterina s-a depreciat usor, ajungand la un curs de 1,5715 dolari/unitate, de la 1,5686 dolari/unitate.

Italia a tinut o licitatie, marti, in care a reusit sa vanda obligatiuni cu scadenta la 3 ani, in valoare de 4 miliarde de euro, cu o dobanda de 3,41%, in scadere de la 4,83%, cat era luna trecuta.

Randamentul activelor britanice cu maturitate la 10 ani a inregistrat un usor avans, ajungand la 2,13%.

Marea Britanie si Franta, sub presiunea pierderii ratingului maxim

Plasarea ratingului Marii Britanii sub perspectiva negativa nu reprezinta o veste buna pentru piete, iar investitorii sunt constienti ca o reducere a calificativului Frantei ar putea afecta capacitatea de marire a capitalului acestei tari.

"Grecia inca reprezinta o amenintare din punct de vedere financiar, iar masurile de austeritate luate peste tot in Europa reprezinta o dovada ca economia batranului continent are mult de suferit", a afirmat analistul de la Royal London Asset Management, Andrea Williams, conform Reuters.

Ministrul englez de Finante, George Osbourne, a precizat ca avertismentul venit din partea Moody's este inca o dovada ca Marea Britanie trebuie sa-si reduca din datoria guvernamentala uriasa.

"Agentia ne transmite ca daca cheltuim sau ne imprumutam prea mult, ne vom pierde calificativul maxim, ceea ce va duce la scaderea increderii pe care investitorii o au in economia noastra. Statul englez va avea multe de infruntat pana cand isi va rezolva toate greselile facute in ultimii 10 ani", a afirmat acesta, citat de The Telegraph.

Guvernul francez a transmis ca va continua masurile pentru cresterea competitivitatii si a economiei acestei tari, iar in acelasi timp va incerca sa reduca deficitul bugetar.

In plus, Moody's a plasat a doua economie din zona euro sub calificativ negativ, deoarece este extrem de expusa la turbulentele din blocul monetar.

Bancile din Hexagon au fost cele mai afectate de retrogradarea tarii, actiunile BNP Paribas fiind mai mici cu 2%, iar cele ale Societe Generale, cu 2,4%.

Austria se revolta

Guvernul austriac a contestat decizia Moody's de a plasa sub perspectiva negativa ratingul acestei tari.

"Agentia si-a incheiat evaluarea vinerea trecuta. Noi am prezentat pachetul de consolidare a economiei in dimineata acelei zile, deci angajamentul nostru de a micsora datoria guvernamentala nu a fost luat in considerare", a afirmat Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, citat de Reuters.

Dupa ce S&P a retrogradat Austria luna trecuta, ea a fost multumita ca Moody's nu a facut acelasi lucru, insa a tinut sa mentioneze ca nu i se pare corect ca instabilitatea regiunii sa afecteze in mod direct aceasta tara.

In plus, ea a negat ingrijorarile exprimate de Moody's privind expunerea bancilor austriece in tarile din Europa de Est, explicand ca nicio institutie financiara nu a raportat vreo problema in legatura cu subsidarele din aceasta zona.

"Recapitularizarea a 9% din banci a avut loc si a mers extraordinar", a conchis aceasta.

Evaluarea Moody's vine dupa ce luna trecuta, Standard and Poor's a retrogradat ratingul maxim (triplu A) in cazul Frantei si Austriei, in timp ce Italia, Spania, Portugalia, Cipru, Malta, Slovacia si Slovenia si-au vazut ratingurile retrogradate si mai mult, spre nemultumirea oficialilor europeni.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#retrogradare Moody s, #Moody s rating , #rating